A+ R A-

Obilježena 25. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine

1.  mart   obilježavamo kao jedan od najvažnijih dana naše historije uz podsjećanje na okolnosti i vrijeme 29. februara i 1 marta 1992. godine kada su građani  odlučili stvoriti i graditi našu Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. S tim u vezi danas je u Gradačcu održana svečana sjednica Općinskog vijeća Gradačac povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i odavanjem počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtavama  Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine i poginulim borcima NOR-a 1941.–1945. godine započelo obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti BiH.

Na svečanoj sjednici  čestitke građanima općine Gradačac i Bosne i Hercegovine uputili su predsjedavajući OV Gradačac Husein Kujraković i Općinski načelnik Edis Dervišagić koji ječ. istakao važnost i značaj Gradačca u odbrani nezavisnosti i opstojnosti Bosne i Hercegovine.

U referatu,  povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine koji je izlagao prof. historije Selmir Idrizović, data je  hronologija događaja od Pokreta za autonomiju Bosne, Husein kapetana Gradaščevića, pa sve do agresije na BiH 1992. godine gdje Bosna i Hercegovina očuvala suverenitet i historijski kontinuitet kao nezavisna i demokratska država.

U kulturno zabavnom programu svečane sjednice OV Gradačac predstavile su se članice Ženskog vokalnog ansambla KUD „Gradačac“ sa svojim nastupom.