A+ R A-

Općinski načelnik Edis Dervišagić u posjeti Vladi TK

Danas je Općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić posjetio premijera Tuzlanskog kantona  Begu Gutića. Ovoj posjeti prisustvovao je i poslanik u Skupštini TK Nedžad Šećić. Općinski načelnik je upoznao premijera sa stanjem na području općine Gradačac i planovima za ovu godinu. Prioritet općine Gradačac je nastavak realizacije projekta vodosnabdijevanja vrijedan 18 miliona KM koji se finansira kreditnim sredstvima EBRD-a i drugim grant sredstvima.

Foto: Press služba Vlade TK

Za realizaciju ovog projekta potrebne su garancije općinskih, kantonalnih i federalnih vlasti. S tim u vezi premijer je izrazio spremnost da Vlada TK sa oko 450. 000 KM na godišnjem nivou sufinansira projekat vodosnabdijevanja u Gradačcu a sredstva će biti obezbjeđena iz vodnih naknada. S ovim su ispunjeni uslovi za operativnost kreditnih sredstava iz ugovora između BiH i EBRD-a potpisanog u decembru 2014. a tiče se realizacije ovog projekta.

Kako je dogovoreno Vlada će na jednoj od narednih sjednica donijeti akt kojim će se obavezati da iz sredstava prikupljenih od vodnih naknada skoro pola miliona konvertibilnih maraka na godišnjem planira Općini Gradačac kao pomoć u realizaciji ovog izuzetno značajnog projekta.Na sastanku je ponovno podcrtano da Kanton nema mogućnost da se kreditno zaduži u ime bilo koje od općina istakao je premijerGutić.

Načelnik Dervišagić se zahvalio premijeru Gutiću na razumijevanju i iskazanoj spremnosti da se konkretizuju aktivnosti i stvore preduslovi za realizaciju ovog veoma značajnog projekta kojim će se riješiti oko 90 % problema vodosnabdijevanja u Gradačcu.