A+ R A-

Vlada odobrila sredstva za projekat vodosnabdijevanja

Shodno razgovoru i postignutoj saglasnosti premijera TK Bege Gutića i Općinskog načelnika mr.sci Edisa Dervišagića danas je Vlada TK donijela  Odluku o sufinansiranju Projekta vodosnabdijevanja Općine Gradačac.

Prema ovoj Odluci Tuzlanski kanton će, nakon što Općina Gradačac potpiše Ugovor o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, preuzeti obavezu da, iz sredstava prikupljenih po osnovu vodnih naknada, učestvuje u sufinansiranju ovog projekta u iznosu do 2.000.000,00 EUR ili 33,33 % od iznosa utvrđenog Ugovorom o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Odobrena sredstva isplaćivat će se na račun Općine Gradačac prema dospijeću anuiteta utvrđenih Ugovorom o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoju narednih deset godina.

Ova Odluka je donešena iz razloga što  Vlada TK nije u mogućnosti da se kreditno zaduži shodno zaključenom ugovoru između EBRD-a i Vijeća ministara BiH. Radi se o značajnom projektu vodosnbdijevanja vrijednog 18 miliona KM a radi se o kreditnim sredstvima EBRD-a kao i grant sredstvima Vlade Republike Češke i Švedske.