A+ R A-

Program obilježavanja Dana planete Zemlje

 

 

PROGRAM  OBILJEŽAVANJA  DANA  PLANETE  ZEMLJE

 

UG Ekološki pokret EKO-ZELENI Gradačac, pod pokroviteljstvom Općine Gradačac  u periodu od 04.-22.04.2017.god. provodi aktivnosti čišćenja i uređenja zelenih površina na cjelokupnoj teritoriji naše općine. Cilj ovih aktivnosti je da ovogodišnji Dan planete Zemlje, koji se obilježava 22.04.2017.god., dočekamo u čistijem, ljepšem i zdravijem okruženju.

Partneri u realizaciji ovog projekta su: JP Komunalac Gradačac, sve osnovne i srednje škole na području općine Gradačac, mjesne zajednice, kao i sve vjerske zajednice na teritoriji naše općine. U susret ovom značajnom datumu, u toku mjeseca aprila, planirano je provođene sljedećih aktivnosti:

1. Nabavka i dodjela sadnog materijala svim osnovnim i srednjim školama na području općine Gradačac. Period provođenja ove aktivnosti je od 04.-07.04.2017.god.

2. Pripremne aktivnosti i održavanje zajedničkog sastanka sa svim akterima u realizaciji aktivnosti čišćenja zelenih površina, putnih pojasa, divljih deponija po mjesnim zajednicama i drugih identifikovanih lokacija onečišćenja. Sastanku će prisustvovati: predstavnici Ekološkog pokreta EKO-ZELENI Gradačac, općinskih službi, predstavnici JP Komunalac Gradačac, predstavnici osnovnih i srednjih škola, mjesnih zajednica i policije.

Planirani  datum održavanja ovog sastanka je 11.04.2017.god. O tačnom vremenu i mjestu održavanja, svi učesnici će biti blagovremeno obaviješteni.

3. Akcija čišćenja i odvoženja otpada u svim mjesnim zajednicama na teritoriji općine Gradačac. Ova aktivnost će se provesti u periodu od 17.-22.04.2017.god. Za učesnike u ovoj akciji biće obezbijeđeni neophodni materijali i oprema za čišćenje.

4. Nagradno takmičenje za učenike/autore najbolje fotografije nastale na akciji čišćenja. Konkurs i propozicije takmičenja će biti objavljeni na fb stranici „EKO-ZELENI Gradacac“.

Ovom prilikom pozivamo sve građane da se pridruže   realizaciji navedenih  aktivnosti i daju svoj doprinos u stvaranju čistijeg i zdravijeg okruženja za sve žitelje naše općine. Pored navedenog, apelujemo na ekološku svijest građana uz poruku: čuvajmo okoliš i pobrinimo se da smeće iz domaćinstava ne zagađuje naše rijeke, jezera, šume, livade i javne površine. Zemlja bez nas može, ali mi bez nje ne možemo!

 

EKO - ZELENI GRADAČAC