A+ R A-

Posjeta pemijera TK Općini Gradačac

Danas je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sa ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta mr.sc. Zlatana Muratovića, ministrom trgovine, turizma i saobraćaja Mirsadom Gluhićem i ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak TK Zoranom Jovanovićem posjetio Općinu Gradačac. Delegaciju vlade kantona primio je Općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić sa sardnicima.

Na radnom sastanku razmotrena su aktuelna pitanja na općini Gradačac koja su od interesa i za vladu TK. U toku su projekti izgradnje dvije škole u MZ Vučkovci i MZ Požarike. Izgradnja školskih objekata ce se finansirati od sredstava Vlade TK i Opcine Gradacac. Što se tiče izgradnje objekta osnovne škole u MZ Vučkovci priprema dokumentacije i tenderske procedure su u završnoj fazi tako da se očekuje početak radova sredinom ovog mjeseca.

Početak radova u MZ Požarike se očekuje nakon regulisanja imovinsko pravnih odnosa između Općine Gradačac,  Osnovne škole Ivan Goran Kovačić i resornog ministarstva.

Premijer i Općinski načelnik istakli su veliki stepen razumjevanja u rješavanju ovih pitanja i zalažu se da se u što kraćem roku riješe za dobrobit učenika i roditelja. U narednih nekoliko dana nadležne općinske službe i resorno ministarstvo intenzivno će raditi na usaglašavanju stavova i prihvatljivog rješavanja imovinsko pravnih odnosa između općine Gradačac i Vlade odnosno škole.

Općinski načelnik je upoznao premijera i sa drugim aktuelnim projektima na području općine gradačac kroz realizaciju infrastrukturnih projekata koje finansira općina Gradačac ili se sufinansiraju od drugih nivoa vlasti.

Na ovom sastanku razgovarano je i o realizaciji projekata izgradnje regionalnih puteva kao i stvaranja uslova za normalan život raseljenih osoba i povratničkim naseljima.