A+ R A-

Međunarodna omladinska konferencija u Gradačcu

Danas je održana finalna diskusija na međunarodnoj omladinskoj konferenciji koja se održava u Gradačcu od 18. septembra 2017.  a koja je okupila četrdesetak mladih lidera, volontera i profesionalaca iz šest zemalja regije i Republike Njemačke.

Konferencija se bavi problemima mladih, s posebnim osvrtom na migracije mladih ljudi iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Projekt finansira Njemačka nacionalna agencija, autorizirana za implementaciju Erasmus+ programa, a podržan je od Evropske Komisije.

Na današnjoj diskusiji mogla su se čuti razna razmišljanja i tumačenja sadašnjeg stanja mladih. Jedan od zaključaka jeste da migracija i mobilnost mladih trenutno predstavlja jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini i da treba raditi na poboljšanju uslova za život kako bi mladi ostali u BiH. Također bilo je riječi i o nezaposlenosti mladih gdje su najnovija istraživanja pokazala da mladi ne napuštaju Bosnu i Hercegovinu isključivo zbog posla nego da se ne osjećaju sigurno zbog nedostatka uspostavljenog sistema vrijednosti u državnim i drugim upravnim organima i da zbog treba mijenjati društveno političke prilike u našoj zemlji.

Implementacijski partneri su Institut za razvoj mladih ”Kult” i Gimnazija ”Obala” iz Bosne i Hercegovine, Volonterski centar Skopje iz Makedonije, MladiinfoMontenegro iz Crne Gore, Hrvatski filmski savez iz Hrvatske, nevladina organizacija ”Duga” i Ekološki centar Vojvodina iz Srbije, Omladinski centar Velenje iz Slovenije te Ured za mlade iz Nurnberga i nevladina organizacija ”Memos” iz Njemačke.