A+ R A-

Ceremonija puštanja u rad prečistača otpadnih voda

U srijedu 27. septembra 2017. sa početkom u 14.00 sati u Gradačcu će se održati ceremonija povodom otvaranja i puštanja u rad obnovljenog „ Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda „ na lokalitetu postrojenja.( Sarajevska bb, Industrijska zona II ).

U okviru cjelokupnog  projekta „ Vodosnabdijevanja općine Gradačac“  implementirana je aktivnost   „ Rekonstrukcije i dogradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu“ koji je sufinansiran od strane vlade Republike Češke, putem Češke razvojne agencije.

Vrijednost projekta je cca. tri miliona KM. Općina Gradačac je od Vlade Republike Češke putem Češke razvojne agencije dobila vrijednu donaciju u opremi vrijednosti oko milion eura, dok je vlastitim učešćem i putem drugih donatora osigurala finansijsko ulaganje za izvođenje građevinskih radova na ovom projektu, u vrijednosti oko milion KM.

Završetkom ovog projekta i puštanjem u punu funkciju prečistača biće riješen dugogodišnji problem mještana okolnih naselja i eliminsane štetne posljedice. Realizacijom projekta kapacitet prečistača se povećava sa dosadašnjih 10 na 30 hiljada potrošača.

Ceremoniji će prisustvovati predstavnici ambasade Republike Češke, Razvojne agencije Češke, predstavnici federalne i kantonalne vlasti kao i predstavnika drugih međunarodnih organizacija koje podržavaju ovaj projekat i projekat Vodosnbdijevanja općine Gradačac.