A+ R A-

Posjeta predstavnika organizacije Save the Children OŠ „Safvet beg Bašagić“ u Gradačcu

Dana 10.10.2017 godine predstavnici organizacije Save the Children sa kancelarijom u BiH kao i predstavnici ove organizacije iz Amana, Palestine, Turske, Egipta i Regionalni direktor ove organizacije za Aziju, posjetili su OŠ „Safvet beg Bašagić“ u Gradačcu sa ciljem sagledavanja usvojenih procedura za djelovanje u prirodnim i drugim nesrećama, na osnovu projekta RELOC – tj. Projekta izgradnje otpornosti na prirodne i druge nepogode u oblasti obrazovanja u lokalnim zajednicama, započetog u maju 2015. godine nakon potpisivanja memoranduma izmedju Općinskog načelnika i Direktora kancelarije Save the Children.

U realizaciju ovog projekta su osim Općine Gradačac uključene i OŠ „Safvet beg Bašagić“, OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Zeljina Donja i JU Dječije obdanište „Kolibri“ Gradačac, čiji predstavnici su također prisustvovali ovoj posjeti.

U sklopu posjete prezentovane su radionice na temu prirodnih nesreća kao i vježba evakuacije učenika i osoblja škole u slučaju požara uz aktivno učešće predstavnika civilne zaštite Općine, PU Gradačac, Hitne medicinske pomoći DZ Gradačac, DVD Gradačac i Mladih volontera Crvenog križa općine Gradačac.

Prisutni gosti su izrazili veliko zadovoljstvo viđenim i istakli da je prezentacija svega učinjenog jedna od najboljih koju su vidjeli do sada, i da iskustva iz ovog projekta treba prenijeti i na druge obrazovne ustanove na lokalnom nivou.