A+ R A-

Zavičajna muzejska zbirka u Gradačcu

U prostorijama Centra za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac svečano je otvorena za javnost Zavičajna muzejska zbirka.  Posjetioci ove veoma bogate zbirke će imati priliku da vide kontinuitet življenja i privređivanja od prahistorijskih dana pa sve do Osmanskog perioda tj. Gradačačke kapetanije. Artefakti koji se nalaze u zbirci potiču od kamenog, metalnog, rimskog perioda preko srednjeg vijeka do Gradačačke kapetanije.

Vahid Klopić, direktor Centra za kulturu, istakao je da zahvaljujući domaćim snagama tj. lokalnim privrednicima a najviše gosp. Zoranu Matkiću, koji se amaterski bavi arheologijom, treba zahvaliti što je ovaj projekat veoma uspješno implementiran.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić rekao je da je Općina Gradačac skromnim sredstvima pomogla realizaciju ovog projekta i da je ovo samo prva faza a da u budućnosti treba osmisliti kako da ova zbirka preraste u pravi muzej kojeg Gradačac zaslužuje budući da na ovim prostorima ima jako puno kulturno historijskih znamenitosti.