A+ R A-

Obilježena 25. godišnjica oslobodilačke akcije „ ZAPAD '92“

Danas je u organizaciji SBO Gradačac obilježena 25. godišnjica oslobodilačke akcije  „ ZAPAD '92 „. Nosilac aktivnosti bila je Organizacija demobilisanih boraca Gradačac. Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno oslobodilačkog rata 92.-95. Ovom prilikom gradačački imami su proučili  Jas'in i poklonili dovu svim poginulim šehidima.

Nakon toga formirana je kolona tradicionalnog marša linijama odbrane „ Sloboda kapije za slobodu BiH „ sastavljena od učesnika akcije, učenika gradačačkih škola i građana koja se uputila prema centralnoj manifestaciji obilježavanja godišnjice u MZ Rajska. Na relaciji kretanja kolone posjećena su spomen obilježja u MZ Vida 1, Donje Krečena i MZ Rajska.

Na ovogodišnjoj centralnoj manifestaciji obilježavanja ove akcije upriličenje prigodan program. O oslobađanju ovog dijela općine učesnicima je govorio Sedat Zukić predsjednik ODB Gradačac.

 

Općinski načelnik mr. sci Edsi Dervišagić obratio se  prisutnima i istakao značaj ove akcije u kojoj je oslobođeno preko 20 km2 privremeno okupirane teritorije koja obuhvata nekoliko mjesnih zajednica na području općine Gradačac. U post ratnom periodu građani su se vratili na ova područja i ista obnovili uz pomoć Općine i drugih nadležnih organa . U obraćanju Općinski načelnik izrazio je zadovoljstvo  da vidi na ovom mjestu veliki broj učesnika tadašnje akcije kao i veliki broj mladih kojima treba predstaviti i upoznati ih kakav je karakter imala naša borba za opstanak BiH. Također ne smijemo zaboraviti one koji su se borili za slobodu BiH i Gradačca.