Općina Gradačac - Zvanična web stranica - www.gradacac.ba - Obilježena 23. godišnjica stradanja gradačačkih srednjoškolaca
A+ R A-

Obilježena 23. godišnjica stradanja gradačačkih srednjoškolaca

Danas se navršava 23 godine od stradanja  četvero gradačačkih srednjoškolaca, koji su poginuli u agresorskom granatiranju 23.12.1994. godine ispred OŠ Ivan Goran Kovačić. Tim povodom jučer je obilježena ova tužna godišnjica uz prisustvo članova porodica, učenika, nastavnika, mnogobrojnih građana,  lokalne vlasti, predstavnika boračkih organizacija i političkih stranaka.

Tog kobnog dana ubijena su četiri učenika: Senada i Senad Okanović, učenici drugog razreda Tekstilno-tehničke struke MSŠ „Hasan Kikić“ Gradačac te Miralem Kadić i Benjamin Bajramović učenici prvog razreda Gimnazije „ Mustafa Novalić“ Gradačac. Samo dva dana prije ovog tragičnog događaja stradala su još dva srednjoškolca. Poginuo je Damir Pezerović, a ranjen Almin Baltić, učenici MSŠ „Hasan Kikić“ Gradačac.

Adnan Fejzić, predsjednik „Udruženja Maloljetnih boraca ARBIH“ – općine Gradačac, obraćavši se prisutnima istakao je da mu je veoma teško i emotivno govoriti o ovim događajima jer je i sam bio učenik i sudionik ovog nesretnog događaja.

Ovog nemilog događaja prisjetio se i tadašnji direktor MSŠ Hasan Kikić Gradačac, prof. Mirsad Bajramović rekavši: „ ... Da na mjestu naše najveće i vječite tuge teško je naći riječi da bi čovjek izrazio osjećanja i svoja sjećanja na minulo vrijeme. Možda bi najbolje bilo samo odšutjeti. Ali ako treba govoriti, a treba, ja bih ponovio ono što je rekao i naš učenik Adnan Fejzić – Da se nikada i nikome ponovo ne dogodi ...“.

Enes Omerović zajedno s kolegama policajcima Marinkom Bakovićem i Huseinom Čolićem je tog nesretnog dana  i još tri borca 7. bataljona 107. viteške brigade pritekao u pomoć nastradalim učenicima. Prisjećajući  se nemilih događaja istako je da je veoma sretan što je ostao u kontaktu sa učenicima koje je on i njegove kolege spasile i da ti učenici danas imaju svoju djecu i žive sretno s njima.

Općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić je izrazio sućut roditeljima ubijene djece i zahvalio se stanovnicima Gradačca i boračkim organizacijama što čuvaju sjećanje na jedan od najtragičnijih i najtužniji dana iz bliske prošlosti. Također je rekao da, nažalost, ne možemo uticati na prošlost ali svojim djelovanjem možemo uticati na budućnost. Osim toga moramo podsjećati i buduće generacije na ovaj događaj kako  vrijeme koje živimo i vrijeme koje dolazi ne bi ponovilo ovakve događaje.

Učenici OŠ „ Ivan Goran Kovačić „ Gradačac i učenici MSŠ „ Hasan Kikić“ Gradačac pripremili su prigodan program.

isuzu cikarang isuzu cikarang bekasi jakarta isuzu giga isuzu giga isuzu giga isuzu elf isuzu panther Dealer Isuzu Bekasi Cibitung Cikarang isuzu elf isuzu giga elf sparepart isuzu kredit isuzu harga isuzu promo isuzu dealer isuzu isuzu isuzu mobil isuzu bekasi isuzu online isuzu kita promo isuzu promo isuzu isuzu giga isuzu panther isuzu elf paket umroh Resep Masakan Resep Masakan