Općina Gradačac - Zvanična web stranica - www.gradacac.ba - Predstavljen budući trening centar u Gradačcu
A+ R A-

Predstavljen budući trening centar u Gradačcu

Danas je u Gradačcu zvanično predstavljen projekat „ Osnivanje Trening centra za stručno osposobljavanje u sjevernoj Bosni“ koji  Općina Gradačac implementira zajedno sa UNDP-om, Turskom razvojnom agencijom ( TIKA ) i privrednicima iz Gradačca.

U vrijeme kada veliki broj mladih napušta Bosnu i Hercegovinu općinska administracija u Gradačcu zajedno sa partnerima radi na zaustavljanju tog negativnog trenda osnivajući Centar koji će osposobiti mlade ljude za određene poslove, a koji su deficitarni na području općine Gradačac, ali i čitave regije Sjeverna Bosna.

Cilj projekta je rješavanje nedostatka kvalificirane radne snage u ključnim privrednim granama u sjevernoistočnoj Bosni, čime se rješava jedan od glavnih razloga visoke nezaposlenosti i niske produktivnosti. Uspostavom Centra za stručno osposobljavanje u Gradačcu rješit će se pitanje ponude adekvatne radne snage u tri proizvodne grane koje imaju visoki potencijal za rast, i to: proizvodnja metala i automobila; prerada drveta i proizvodnja tekstila.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić pozdravio je sve prisutne, zahvalio se donatorima i privrednicima općine Gradačac na razumjevanju i podršci za ovaj veoma bitan projekat ne samo za općinu Gradačac nego i širu regiju. Istakao je da se i na području općine Gradačac počeo pojavljivati problem nedostatka kvalificirane radne snage za potrebe naše privrede. Nastojeći prevazići ovaj problem u narednom periodu osnovat će se Centar za stručno osposobljavanje. Lokacija centra bit će na području općine Gradačac, tačnije u renoviranom i adaptiranom starom srednjoškolskom centru u Gradačcu. Centar će pružati prilagođenu obuku za radnike i u domenu osnovnih i naprednih tehnika proizvodnje. Ostavarena je i aktivna saradnja i sa privrednicima sa područja općine Gradačac gdje je već formirano Udruženje i Upravni odbor tog centra. Još jedanput čestitam mladim ljudima koji su prošli edukaciju i obuku i želim da ono što su naučili uspješno prenesu na kadrove koji će tu obuku proći. Istakoa je također da  se rijetko u BiH viđa da mlade osobe po završetku obuke dobiju zaposlenje kao što je slučaj sa današnjim promovisanim mladima iz Gradačca svršenicima trening centra u Bursi.

Predstavnik Turske razvojne agencije TIKA u BiH, gosp. Omer Faruk Alimci se zahvalio Općini Gradačac na dosadašnjoj saradnji kao i izrazio radost da rezultati ovog našeg zajedničkog projekta  doprinose otvaranju novih radnih mjesta na području općine Gradačac. Zaželio je puno sreće mladim ljudima koji danas osim diploma dobijaju i svoja nova radna mjesta.

Gđa. Sezin Sinanoglu predstavnica UNDP-a  istakla je dobru saradnju lokalne administracije i lokalne privrede u Gradačcu koja može da bude za primjer i drugim lokalnim zajednicama a veoma bitna za daljnji razvoj s kojim bi se mogao dostići veoma brzo i približiti samom evropskom nivou. Ovaj projekat je veoma specifičan jer je ovo prvi zajednički projekat TIKA-e i UNDP-a u Bosni i Hercegovini "... i želim zahvaliti Općinskom načelniku i privrednicima koji su prepoznali da razvoj nije samo ulaganje u mašine i objekte nego da je to i investiranje u znanje i pamet ".

Prisutnima su se obratili i g. Muamer Pasa, koordinator BUTGEM trening centra u Bursi kao i predsjednik Udruženja poslodavaca općine Gradačac gosp. Muhamed Bilajac.

Napominjemo da je grupa od 10 svršenih srednjoškolaca iz Gradačca u proteklom periodu završila obuku ( prekvalifikaciju ) i  5 radnika koji su obučeni za kompleksnije poslove u BUTGEM trening centru u Bursi ( Turska ). Nakon ove obuke isti su zaključili ugovore o radu u gradačačkim firmama. Posebnu obuku prošlo je i 5 edukatora koji će u narednom periodu u Trening centru za stručno osposobljavanje u Gradačcu vršiti edukaciju polaznika centra.

Danas su u sklopu promocije ovog projekta posjećene i dvije fabrike Kovgrad d.o.o. Gradačac i Wagner Automotive d.o.o. Gradačac gdje su gosti upoznati s osnovnim djelatnostima ovih pravnih lica.

دانلود جدید ترین فیلمها و سریالهای روز دنیا در سایت 98Movies. اگر در جستجوی یک سایت عالی برای دانلود فیلم هستید به این آدرس مراجعه کنید. این سایت همچنین آرشیو کاملی از فیلمهای دوبله به فارسی دارد. بنابراین برای دانلود فیلم دوبله فارسی بدون سانسور نیز می توانید به این سایت مراجعه کنید. در این سایت امکان پخش آنلاین فیلم و سریال همراه با زیرنویس و فیلمهای دوبله شده به صورت دوزبانه فراهم شده است. بنابراین برای اولین بار در ایران شما می توانید فیلمهای دوبله شده را در تلویزیونهای هوشمند خود به صورت دوزبانه و آنلاین مشاهده نمایید.