A+ R A-

Nastavak aktivnosti na realizaciji MEG projekta

Općina Gradačac nalazi se u projektu „ Općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja ( MEG )“  s kojim se želi postići održiv i mjerljiv napredak na polju unaprjeđenja rada lokalne uprave. Projekat pruža podršku partnerskim JLS (vijećima/skupštinama i upravama) kod uspostavljanja odgovarajućih sistema javnih politika i upravljanja putem unaprjeđenih struktura, regulatornih okvira, kapaciteta i stavova općinskih službenika i izabranih dužnosnika. Navedeno podrazumijeva i reformski tip napora općinskog rukovodstva i službenika u cilju učinkovitijeg općinskog upravljanja i pružanja usluga u čijem fokusu su građani.

Na osnovu rezultata napredka Općine Gradačac utvrđena je metodologija finansijske podrške gdje je Općini Gradačac dodijeljeno oko 230.000 KM za realizaciju komunalnih projekata. Na osnovu ostvarenja napredka u realizaciji ovog projekta Općina ima mogućnost i u narednim godina unaprijediti  rad lokalne uprave što će rezultirati i povlačenjem novih sredstava za nove projekte.

U okviru priprema za nastavak aktivnosti na realizaciji istog danas je održana radionica sa uposlenicima iz pojednih službi gdje je analiziran dosadašnji napredak i buduće aktivnosti na sprovođenju i poboljšanju pojednih usluga u segmentu opće uprave.

U narednom periodu očekuju se aktivnosti na analizi i druga dva segmenta, jačanje uloge građana u donošenju odluka kao i pružanja usluga komunalnih djelatnosti.

Ovaj projekat uz učešće Općine Gradačac podržava UN putem UNDP Bosne i Hercegovine i realizuje se od 2017. do 2020. godine.