A+ R A-

U Gradačcu otvorena još jedna fabrika za automobilsku industriju

Danas je u Gradačcu otvorena još jedna fabrika koja će svoje proizvode orijentisati ka automobilskoj industriji. Radi se o TMD Automotive d.o.o. Gradačac u sklopu TMD Group koji je jedan od najvećih izvoznika u Tuzlanskom kantonu.  Za početak je posao dobio 71 radnik a taj broj za nekoliko godina će biti najmanje četiri puta veći.

U pogonu u koji je uloženo preko pet miliona eura a sva proizvodnja namijenjena je automobilskoj industriji i sve ide u izvoz. Među kupcima su i neki od najznačajnijih proizvođača u svjetskoj automobilskoj industriji kao što je Benteler, njemački gigant sa prihodima blizu 8 milijardi eura i blizu 30000 zaposlenih u 40 zemalja svijeta.

Predsjednik Uprave preduzeća TMD Automotive kao i ostalih privrednih društava u sastavu TMD grupacije, Adem Hanić je istakao da je cilj ove grupacije dostizanje izvoza od 200 miliona eura 2021. godine. On je posebno naglasio da su u osnovni motiv ove firme kadrovi, radnici, tj. ljudi kojima se moraju obezbijediti uslovi da mogu pristojno živjeti od svog rada, o čemu se osim poslodavaca treba da pobrine i kompletno društvo u smislu obezbjeđenja pravne i političke sigurnosti za život i rad.

Općinski načelnik Edis Dervišagić je istakao da je Općina Gradačac u proteklom periodu uložila značajna sredstva u Industrijske zone na području općine Gradačac što je doprinijelo poboljšanju infrastrukture, otvaranju novih fabrika a samim tim i povećanje industrijske proizvodnje. Također zahvaljujući BFC certifikatu ( Povoljno poslovno okruženje ) kojeg Općina Gradačac posjeduje doprinijelo je da se olakšaju pojedine procedure i unaprijedi rad općinske administracije kada je u pitanju privreda.

 

Simbolično presjecanje vrpce obavili su mladi radnici ovog preduzeća Emir Pašalić i Semir Begović, čime je završena ceremonija svečanog otvaranja, nakon čega su prisutni obišli proizvodne pogone ove savremene fabrike.

Posjetimo, TMD Group Gradačac trenutno zapošljava 671 radnika u 4 fabrike: Kovgrad i TMD Automotive u Gradačcu, UTL u Sarajevu i TMD Mibo u Brčkom. Specijalizovan je za proizvodnju vanjskih i unutrašnjih prstenova za automobilske ležajeve. Radi za najveće svjetske kompanije kada je u pitanju proizvodnja komponenti za automobilsku industriju. Među njima su Schaefller, SKF i NTN/ SNR.