A+ R A-

Početak građevinskih radova na projektu Vodosnabdijevanja Gradačac

Današnjim potpisivanjem prvog ugovora za izvođenje radova počela je realizacija građevinskih radova u okviru projekta „ Vodosnabdijevanja Gradačca „. Na osnovu provedenog međunarodnog tendera prema standardima EBRD-a  ugovor je potpisan između izvođača radova Konzorcija Buk promet d.o.o. Bijeljina-Balegem d.o.o. Gradačac i implementatora projekta JP Komunalac d.d. Gradačac. Supotpisnik-svjedok je Općina Gradačac te je isti potpisao Općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić.

Ovim ugovorom počinju građevinski radovi na ovom projektu. Radi se izgradnji prve dionice potisnog cjevovoda vodosnabdijevanja u južnom dijelu općine Gradacac dionica KKO-PS4  vrijednosti  558.487,00 EUR bez PDV-a.

Radovi će se izvoditi od izgrađenog izvorišta Domažić do naseljenog mjesta Vučkovci u dužini cca 4.000 m. Ovim otpočinje realizacija najznačajnijeg projekta „ Vodosnabdijevanja Gradačca“ vrijednosti oko 20 miliona KM koji se finansira iz sredstava EBRD-a i grant sredstvima Češke Razvojne agencije i SIDA-e.

Realizacijom ovog projekta osim snabdijevanja vodom južnog dijela općine ( 20. 000 stanovnika ), rekonstruisat će se i  postojeća gradska mreža i kanalizacioni sistem.

Ovom prilikom Općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić istakao je da sa današnjim danom počinje realizacija najznažajnijeg projekta za općinu Gradačac u posljednjih nekoliko decenija. Ovim projektom obezbijedit će se pitka voda za 15 naseljenih mjesta južnog dijela općine Gradačac i stvoriti uslovi da se na cjelokupnom području općine riješi kvalitetno vodosnabdijevanje za buduće generacije i razvoj. Napomenuo da se uz grant sredstva i ostala sredstva rješava pitanje rekonstrukcije postojećeg vodovoda i unapređenja kanalizacionog sistema za koji je već u rad pušten rekonstruisan prečistač otpadnih voda finansiran od strane Vlade Republike Češke u iznosu od 3 miliona KM. Prema riječima Općinskog načelnika u južnom dijelu općine izgradit će se preko 100 km vodovodne mreže zajedno sa objektima, te skoro 40 km kanalizacione mreže i još toliko rekonstruisane postojeće vodovodne mreže u sjevernom dijelu općine.

U toku mjeseca septembra 2018. očekuje se potpisivanje ugovora sa izvođačem radova na proširenju kanalizacione mreže sufinansiran grant sredstvima Švedske SIDA-e u  naseljima Ledenice Gornje i Ledenice Donje, kao i otpočinjanje radova na proširenju kanalizacione mreže u naselju Škorići sufinansiran sredstvima Češke razvojne agencije.