A+ R A-

Posjeta Češkog ambasadora Općini Gradačac

Ovih dana započeti su radovi na izgradnji kanalizacione mreže na području  MZ Škorići u okviru projekta „ Vodosnabdijevanja Gradačca“.  Radi se o izgradnji nove kanalizacione mreže i proširenja postojeće u sjevernom dijelu općine Gradačac.

Vrijednost opreme koju isporučuje Češka razvojna agencija ( ČRA ) za ovaj dio projekta je 1,1 milon Eura ( MZ Škorići, MZ Sibovac, MZ Bagdale, MZ Vida1, MZ Vida II i MZ Centar ). S tim u vezi ambasador Češke Republike Jakub Skalník posjetio je općinu Gradačac i lično se uvjerio u dinamiku radova u MZ Škorići kao i o isporuci opreme koja će biti ugrađena u gore navedenim mjesnim zajednicama na području općine Gradačac.

Tokom posjete NJ. E. Jakub Skalník izjavio je da je veoma sretan što se danas nalazi u Gradačcu i vidi da radovi na ovom novom projektu, koji je nastavak projekta modernizacije i rekonstrukcije prečistača otpadnih voda u Gradačcu, napreduju kao i isporuka opreme koja je neophodna za izgradnju kanalizacionog sistema. Također je istakao da on ima veoma dobra i bogata iskustva saradnje sa Općinskim načelnikom i Općinom Gradačac i da je Općina Gradačac jedna od najuspješnijih i najboljih subjekata s kojima je Češka ambasada i Češka razvojna agencija u Bosni i Hercegovini sarađivala.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić je rekao da ovaj projekat ide planiranom dinamikom i da je do sada stigla trećina planirane opreme u iznosu oko 350.000 eura i očekuje se da kompletna oprema stigne do kraja novembra ( 1,1 milion eura ) koja će biti ugrađena do kraja 2019. godine.

Ovim radovima bit će postavljeno 3,3 km nove kanalizacione mreže u ovoj mjesnoj zajednici koja se priključuje na novoizgrađeni prečistač otpadnih voda koje također finansirala i Češka razvojna agencija a sveukupna dužina planirane kanalizacione mreže u sjevernom dijelu općine Gradačac koju će finansirati Češka razvojna agencija iznosit će oko 17 km.