A+ R A-

Gradačac: Obilježen " Dan općine Gradačac"

Nizom aktivnosti u proteklih nekoliko dana obilježen je  22. oktobar – Dan općine Gradačac. Prijemom Zlatnih ljiljana kod Općinskog načelnika danas su započele završne i centralne aktivnosti obilježavanja Dana općine Gradačac.

Na ovom prijemu Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić se zahvalio nosiocima najvećeg ratnog priznanja „ Zlatnog ljiljana“ i „ Zlatne policijske značke „ oslobodilačkog rata '92.-'95. na velikoj požrtvovanosti i doprinosu odbrane Gradačca kao i Bosne i Hercegovine. Također čestitao im i Dan Zlatnih ljiljana općine Gradačac koji se obilježava 22. oktobra.  

Danas je obilježena godišnjica bitke za oklopni voz koja je jedna od najvažnijih pobjeda na gradačačkom ratištu. Naime, 22. oktobra prije 26 godina ispisana je svijetla historija gradačakog otpora agresoru. Ova se operacija dogodila u vrijeme kada je veliki dio teritorija BiH bio okupiran i kada se zemlja nalazila u velikoj neizvjesnosti. „Oklopnim vozom“ agresor je namjeravao osvojiti Gradačac, ali to su spriječili pripadnici 107. Viteške motorizovane brigade. Gradačački branitelji su pobijedili i tri dana iz voza izvlačili zarobljeno oružje i municiju. Nakon zaustavljanja „Oklopnog voza“ uslijedilo je oslobađanje teritorije. Ovaj je dan, 22. oktobar 1992. godine predstavljao prekretnicu za Gradačac ali i za čitavu Bosnu i Hercegovinu i kao praznik pobjede postao je i Danom općine Gradačac.

Tim povodom zvanične delegacije i prisutni građani polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata '92.-'95., Spomen obilježju '41.-'45., Spomen obilježju na Požarikama i Križu odali su počast šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Na „ Oklopnom vozu „, mjestu gdje se odvijala sudbonosna bitka ne samo za Gradačac nego i za cjelokupnu Bosnu i Hercegovinu, evocirane su uspomene na 22. oktobar 1992. od strane direktnog učesnika ovih ratnih dešavanja Omera Kujrakovića.

 

 

Održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Gradačac povodom obilježavanja 22. oktobra, Dana općine Gradačac. Ovom prilikom Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić je uputio čestitke povodom ovog značajnog datuma građanima Gradačca iz naše bliže historije. Ovaj Dan i svečanost prilika je da se sjetimo herojstva naših boraca i svih građana, koji su htjeli i znali odbraniti svoj grad i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Na ovoj sjednici su također istaknuti najzanačajnji projekti realizovani u proteklih godinu dana. Jedan od najznačajnijih projekata o kojem se već dugi niz godina razgovara jeste početak radova na  Vodosnabdijevanju južnog dijela općine Gradačac.  ( Potisni cjevovod izvorište Domažić – pumpna stanica Vučkovci u dužini od 4 km ).

U sklopu Dana općine Gradačac građani Gradačca će imati priliku posjetiti kulturnu manifestaciju "Druga gradačačka noć muzeja" u organizaciji Centra za kulturu "Ahmed Muradbegović". Posjetioci će u Zavičajnoj muzejskoj zbirci, uz ugodno druženje, imati priliku pogledati stalnu postavku zbirke kao i tematsku izložbu pod naslovom "Stare razglednice, dopisnice i poštanske marke".