A+ R A-

Obilježen Dan Armije RBiH u Gradačcu

Prijemom kod Općinskog načelnika započeto je obilježavanje  27. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prijemu su prisustvovali predstavnici boračkih udruženja i Saveza boračkih organizacija sa područja općine Gradačac.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić je čestitao ovaj značajni datum i doprinos pripadnika Armije RBiH u odbrani Gradačca i Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom osvrnuo se na trenutni položaj boračke populacije u svjetlu izrade „Zakona o demobilisanim borcima“ koji je u proceduri u organima FBiH.

Delegacije Općine Gradačac, boračkih udruženja i drugih subjekata uz prisustvo građana Gradačca odali su dužnu počast žrtvama i položili cvijeće na „Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-95. godine“.

Povodom ovog značajnog datuma u MZ Bukva otkriveno je „Spomen obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnih žrtava“ sa područja ove mjesne zajednice. Ovom prilikom Općinski načelnik je istakao značaj postavljanja obilježja najzaslužnijima u odbrani Gradačca. U saradnji s predstavnicima mjesnih zajednica i boračkim organizacijama Općina Gradačac je podržala izgradnju ovih obilježja kao i drugih obilježja iz ovog perioda od šireg značaja u mjesnim zajednicama na području općine Gradačac.

U okviru obilježavanja ovog datuma predstavnici boračkih organizacija iz Gradačca učestvovali su na centralnoj manifestaciji u Kalesiji ( 14.04. ) a uzet će se učešće i  na obilježavanju Dana Armije RBiH u Živinicama.

Jučer je u MZ Zelinja Srednja obilježen dan 5. čete, 5.bataljona, 107. viteške mtbr uz prigodan program. Ovoj manifestaciji prisustvovali su predstavnici porodice šehida, ratni vojni invalidi, boračkih organizacija, predstavnici MZ Zelinja Srednja  i općine Gradačac. Istaknuta je važnost ove čete u proteklom odbrambeno oslobodilačkom ratu kao i obaveza da se ovakvi datum obilježavaju kako ne bismo zaboravili našu časnu borbu za  Gradačac i Bosnu i Hercegovinu.