A+ R A-

23. redovna sjednica Općinskog vijeća Gradačac

Danas je održana 23. redovna sjednica Općinskog vijeća Gradačac. Na dnevnom redu bile su 23 tačke koje su razmatrane.

Općinski vijećnici usvojili su Izvještaj o Budžetu Općine Gradačac za period 01.01.-31.03.2019. U ovom periodu budžet je realizovan 21,4 % u iznosu od 4.232.443,96 KM a suficit je 2.072.078,63 KM.

Općinsko vijeće općine Gradačac razmotrilo je Informaciju o vatrogasnoj intervenciji na lokalitetu „ Nova pijaca „ d.o.o. Porebrice. Vijećnici su upoznati o razmjerama požara na ovom lokalitetu koji se dogodio 14.04.2019. Vijećnici su jednoglasno usvojili niz zaključaka i mjera o daljnjim koracima i pružanju pomoći za sanaciju nastale štete i zadužili Općinskog načelnika i službe da prate stanje po novonastale situacije  i redovno informiše Općinsko vijeće. Iz budžetske rezerve izdvojit će se sredstva u iznosu od 20.000 KM kao pomoć „ Nova pijaca „ d.o.o. u svrhu čišćenja lokaliteta od posljedica požara i pripreme za gradnju objekata s ciljem očuvanja poslovnosti ovog lokaliteta i poslovnih subjekata sa oko 1.000 radnih mjesta.

Usvojeno je niz odluka od kojih izdvajamo : Prijedlog odluke o utvrđivanju  školskih područja osnovnih škola na području općine Gradačac kao i Prijedlog odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima općine Gradačac kojom je definisano da u periodu od 1. maja do 1. septembra u terminu od 18-24 sata je zabranjen saobraćaj za sva motorna vozila u ulici Husein kapetana Gradaščevića ( od Sata do malog kružnog toka kod zgrade MUP-a ).

Vijeće nije usvojilo Izvještaj o načinu korištenja dobara u općoj upotrebi datih u zakup ( jezero Hazna, Područna škola u Vidi 1, igralište Popovača, objekat Gradine i Autobuska stanica ). Zaključeno je da nadležna općinska služba predloži set mjera za poboljšanje gazdovanja ovim dobrima.

Informacija o razvoju turizma na području općine Gradačac usvojena je od strane Općinskog vijeća uz zaključak da nadležna služba u narednom periodu završi proces formiranja Turističke zajednice općine Gradačac.