A+ R A-

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom u Gradačcu

Danas je u Gradačcu obilježen Dan pobjede nad fašizmom. Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope. Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu 1945. jedan je od najznačajnijih praznika kojim se antifašizam potvrdjuje kao civilizacijska tekovina.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća u Gradskom parku. Brojne delegacije su položile cvijeće na spomenik poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora 1941.-45.  kao i na Spomen obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.

 

Ovaj značajan datum se obilježava u organizaciji  Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR-a) Gradačca. Prisutne je pozdravio i zahvalio na dolasku predsjednik UABNOR Gradačac, Husein Mejremić a održan je i prigodan referat kao podsjećanje na značaj i ulogu boraca u sastavu antifašističke koalicije u slamanju pojave fašizma na ovim prostorima.

Ovaj datum se obilježava također i kao Dan Zlatnih ljiljana i Dan Evrope. Ovom prilikom Općinski načelnik upućuje čestitke svim dobitnicima najviših ratnih priznanja uz izražavanje iskrene zahvalnosti za hrabrost kojom su doprinijeli našoj današnjoj slobodi, miru i ravnopravnosti, i slamanju pojave fašizma na ovim prostorima.