A+ R A-

Obilježen Dan žrtava u Gradačcu

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-1995 godine, danas je u Gradačcu održana centralna manifestacija obilježavanja Dana žrtava ( šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava ) grada Gradačac.

Centralna manifestacija obilježavanja značajnog datuma za Gradačac počela je himnom i već tradicionalnim učenjem Jasina i Fatihe pred duše umrlih, te odavanjem počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-1995 godina.

Nakon proučene dove prisutnima se obratio predsjednik Saveza boračkih organizacija grada Gradačac, Munever Beširović, je istakao da se danas prisjećamo saboraca, šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava ratam uz napomenu da ne smijemo zaboraviti naše najmilije koji su dali živote za odbranu Gradačca i Bosnu i Hercegovinu.

Gradonačelnik Edis Dervišagić se zahvalio prisutnima „ što danas imamo priliku da zajednički obilježimo 5. juni Dan žrtava Gradačca“ i istakao kako Gradačac nikada neće zaboraviti svoje heroje i žrtve. Neophodno je da obilježavanjem ovakvih datuma  naznačimo važnost  odbrane Gradačca i tragediju koji smo proživjeli. „Neka nam sve ovo zlo nikada ne ponovi a da na greškama iz prošlosti izvučemo pouke za budućnost“.

Delegacije Grada Gradačac, boračkih organizacija i političkih subjekata su također odale počast i položile cvijeće  na Centralnom šehidskom mezarju u Mahmut mahali i na spomen obilježju Križ u Ledenicama Donjim.

 

POSLJEDNJE VIJESTI