A+ R A-

Grad Düren donirao opremu za Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Gradačac

Danas  je u novoizgrađenom objeku Vatrogasnog doma izvršena primopredaja opreme za Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Gradačac.

Opremu, koja je od velikog značaja za rad ove jedinice,  je donirao partnerski grad Düren. Ova donacija, kao jedna od mnogih u proteklim godinama, rezultat je nastavka uspješne saradnje grada Düren (SR Njemačka) i Grada Gradačac u proteklih dvadesetak godina.

Podsjećamo, u proteklom periodu je grad Düren je  donirao sanitetsko  vozilo za JZU “Dom zdravlja” Gradačac (2019.god.), kao i vozilo  za Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Gradačac. (2020.god.).

Dugogodišnja uspješna saradnja je nastavljena i u uslovima pandemije.

Rad Profesionalne vatrogasne jedinice će kroz  korištenje ove opreme biti u značajnoj mjeri unaprijeđen.

Donirana oprema se sastoji od 70 različitih artikala, u ukupnoj vrijednosti od 14.500 €.

Riječ je o opremi za pristup teško dostupnim mjestima, agregatima, različitim pumpama, zaštitnoj odjeći,  nosilima, opremi za izvlačenje unesrećenih iz saobraćajnih nesreća i drugo.

Gradonačelnik Edis Dervišagić se ovom prilikom zahvalio pertnerskom gradu Duren na donaciji i istakao da ovom opremom Profesionalna vatrogasna jedinica Gradačac dobija sve neophodne elemente koji su bitni za brzu intervenciju i da se na ovaj način stepen zaštite od požara podiže na još jedan viši nivo.  Također je dodao da se ovakvim projektima nastavlja dugogodišnja saradnja između dva grada i da će se ista nastaviti I u narednom periodu.

Naša Profesionalna vatrogasna jedinica je počela s radom od 1. marta 2019. godine kada smo krenuli od nule bez ikakve opreme. Donirana oprema iz Durena će nam uglavnom pomoći u realizaciji zadataka iz domena vatrogastva rekao je Isam Sendić, šef Službe civilne zaštite Grada Gradačac.

U narednim danima očekuje se zvanično otvorenje novoizgrađenog objekta Vatrogasnog doma, što je, pored ljudskih i tehničkih kapaciteta veoma značajno za funkcionalnost i rad Profesionalne vatrogasne jedinice Gradačac.