A+ R A-

JAVNI OGLAS o davanju u zakup kruga "Gradine"

Na osnovu člana 5. stav 2. Odluke o uslovima i načinu davanja u zakup poslovnih zgrada i prostorija u vlasništvu Grada Gradačac („Službeni glasnik Grada Gradačac“, broj  5/2020) , člana 4. Odluke o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup kruga „Gradine“, cjelokupnog objekta „Gradine“, objekta „Lovac“ sa parking prostorom ispred „Gradine“ broj 01-04-220/20 od 24.09.2020. godine i akta Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH broj 11-35.8-18/20-108 od 16.10.2020. godine, Gradonačelnik Grada Gradačac o b j a v lj u j e

 

J A V N I  O G  L A S

o davanju u zakup kruga „Gradine“, cjelokupnog objekta „Gradine“,

 objekta „Lovac“ sa parking prostorom ispred „Gradine“

 

I PREDMET JAVNOG OGLASA

-          Grad Gradačac putem licitacije, daje u zakup krug „Gradine“, cjelokupni objekat „Gradine“, objekat „Lovac“ sa parking prostorom ispred „Gradine“ koji se nalazi na zemljištu k.č. broj 1197 „Konak Zmaja od Bosne“ kuća i zgrada 337 m2, dvorište 3254 m2 k.o.Gradačac II, upisanoj u p.l.-u broj 286 i el.zk.ul.2024 posjed Grada Gradačac, sa početnom cijenom mjesečne zakupnine u iznosu od 1.260,00 KM, bez uračunatog PDV-a.

Navedeni iznos zakupnine predstavljat će početni iznos zakupnine u postupku licitacije, a najpovoljnijem ponuđaču će u ponudu odnosno mjesečnu zakupninu biti uračunat i PDV.

 

-          Predmet zakupa se daje u svrhu obavljanja ugostiteljske i turističke djelatnosti, odnosno u turističko-propagandne svrhe.

 

-          Predmet zakupa je 2001. godine izdat u zakup „ZEBED“ EXPORT-IMPORT“ d.o.o. za proizvodnju, ugostiteljstvo i turizam Gradačac, koji je trajao do 10.11.2020. godine, a nakon toga je zaključen aneks na osnovni ugovor po kome zakupodavni odnos traje do okončanja postupka licitacije.

 

U slučaju da na licitaciji postojeći zakupac bude najpovoljniji ponuđač, sa istim će se zaključiti novi ugovor o zakupu u formi notarski obrađene isprave.

U slučaju da na licitaciji neko treći, a ne postojeći zakupac, bude najpovoljniji ponuđač, postojeći zakupac će biti dužan osloboditi predmet zakupa od lica i stvari najkasnije u roku od 30 (trideset) dana od dana zaključenja postupka licitacije, a primopredaja će se izvršiti zapisnički od strane Komisije koja vrši nadzor korištenja i stanja u kome se nalazi predmet zakupa.

 

-          Predmet zakupa se izdaje u zakup na period od 5 (pet) godina, počev od dana zaključenja ugovora.

 

II PRAVO UČEŠĆA

-          Pravo učešća u postupku licitacije po raspisanom javnom konkursu (oglasu) imaju sva fizička i pravna lica, osim pravnih i fizičkih lica koja prema Gradu Gradačac i Poreznoj upravi imaju neizmireno dugovanje po bilo kom osnovu, kao i pravna lica u vlasništvu lica koja prema Gradu Gradačac i Poreznoj upravi imaju neizmireno dugovanje po bilo kom osnovu.

 

Učesnici su dužni neposredno na dan javnog nadmetanja-licitacije Komisiji priložiti:

- dokaz o uplati  pologa

- ako učesnik nastupa kao punomoćnik, punomoć u formi notarski obrađene isprave

- ovjerenu fotokopiju lične karte ( fizička lica i zastupnici pravnog lica)

- ovjerenu fotokopiju izvoda iz sudskog registra, ne starijeg od tri mjeseca (pravna lica)

- dokaz da učesnik licitacije nema neizmirenih obaveza prema Gradu Gradačac i Poreznoj                            upravi FBiH, po bilo kom osnovu (potvrde se izdaju u Gradskoj službi za privredu, budžet i finansije i Poreznoj ispostavi Gradačac)

- pravna lica su dužna priložiti potvrdu da nemaju neizmirenih obaveza prema Gradu Gradačac i Poreznoj upravi FBiH, po bilo kom osnovu za pravno lice i za osnivača tog pravnog lica

- sve tražene potvrde ne smiju biti starije od 30 dana od dana održavanja licitacije

 

III POLOG

-          Za učešće u licitaciji, učesnik je dužan uplatiti polog u iznosu od 1.260,00 KM, i to na račun Grada Gradačac broj 1321900309659853 otvoren kod NLB banke,  šifra općine Gradačac 036.

Svaki učesnik licitacije je dužan na dan održavanja licitacije Komisiji predočiti dokaz o uplaćenom pologu, neposredno prije održavanja javnog nadmetanja.

 

-          Učesniku licitacije čija ponuda bude utvrđena kao najpovoljnija, uplaćeni polog se uračunava u zakupninu, dok će neuspjelim učesnicima licitacije iznos uplaćenog pologa biti vraćen najkasnije u roku od 5 (pet) dana od dana održavanja licitacije.

 

-          Uplaćeni polog se neće vratiti učesniku licitacije čija je ponuda utvrđena kao najpovoljnija, ako isti odustane od zaključenja ugovora o zakupu.

 

IV POSTUPAK LICITACIJE

-          Licitacija će se održati  dana, 10.03.2021.godine (Srijeda) u prostorijama Gradske službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove Grada Gradačac (kancelarija br.15), sa početkom u 12.00 sati.

 

-          Postupak licitacije provodi Komisija za provođenje javnog nadmetanja-licitacije za dodjelu u zakup zgrada i poslovnih prostorija u vlasništvu Grada Gradačac imenovana od strane Gradonačelnika.

 

-          U postupku javnog nadmetanja-licitaciji osnovni kriterij za odabir najpovoljnijeg ponuđača je najveća ponuđena zakupnina za zakup poslovne prostorije.

 

-          Licitacija se može održati samo ako u njoj učestvuju najmanje dva učesnika.

Ako se na licitaciju javi samo jedan učesnik, Komisija će licitaciju proglasiti bezuspješnom.

Ukoliko ne uspije prva licitacija, licitacija će se ponoviti.

 

-          U slučaju ponovne bezuspješne licitacije tj. ako se pojavi samo jedan ponuđač, Komisija može pristupiti dodjeli nekretnine u zakup neposrednom pogodbom, pod uslovom da ponuđena cijena zakupnine ne može biti niža od početne cijene, objavljene u oglasu.

 

V OBAVEZE ZAKUPCA

-          Ugovor sa novim zakupcem, ukoliko na licitaciji ne bude proglašen najuspješnijim postojeći zakupac, će biti zaključen kada postojeći zakupac preda predmet zakupa.

Ugovor će se zaključiti u formi notarski obrađene isprave, nakon pribavljenog mišljenja Gradskog pravobranilaštva Gradačac.

Troškove obrade ugovora i sve troškove oko realizacije istog snosi u cijelosti zakupac.

 

-          Utvrđenu mjesečnu zakupninu zakupac je dužan plaćati mjesečno unaprijed, najkasnije do 5-og u mjesecu, na račun broj 132-190-02900000-87, vrsta prihoda 721121 otvoren kod NLB Banke Gradačac.

 

-          Zakupac je dužan poslovni prostor upotrebljavati samo u skladu sa namjenom, te isti održavati u ispravnom stanju, pažnjom dobrog domaćina.

 

-          Poslovni prostor koji je predmet zakupa se ne može izdati u podzakup, bez pisane saglasnosti zakupodavca.

 

-          Zakupac ne može vršiti investiciona ulaganja u poslovni prostor bez pisane saglasnosti zakupodavca.

Ukoliko zakupac izvrši investiciona ulaganja u prostor bez pisane saglasnosti zakupodavca, ista se ne mogu prebijati kroz zakupninu.

Zakupac ne može za izvršena investiciona ulaganja tražiti naknadu, ne može odnijeti ugrađene uređaje, niti ošteti poslovnu prostoriju, a po proteku zakupodavnog odnosa sva ulaganja ostaju u vlasništvu Grada Gradačac.

 

VI OSTALO    

-          Sve dodatne informacije u vezi sa predmetom zakupa i postupkom javnog nadmetanja-licitacije se mogu dobiti u Službi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Grada Gradačac (kancelarija br.15), svakim radnim danom do zatvaranja oglasa, u vremenu od 7.30-16.00 h.

-          Javni oglas će biti objavljen u dnevnom listu „Oslobođenje“, radio stanici Gradačac, te na web stranici i oglasnoj ploči Gradske uprave Grada Gradačac.

Na radio stanici Gradačac, web stranici i oglasnoj ploči Gradske uprave Grada Gradačac oglas će biti emitovan i vidljiv 15 dana.