A+ R A-

Obilježen Dan žrtava grada Gradačac i dan formiranja 107. Viteške motorizivane brigade“

Povodom 9. juna  Dana osnivanja 107. viteške motorizovane brigade i Dana žrtava grada Gradačac danas je održana Centralna manifestacija Sloboda „ Kapije BiH „ za slobodu Bosne i Hercegovine. Veliki broj sugrađana, kao i predstavnika vjerskog, kulturnog, političkog i javnog života prisustvovalo je prigodnom programu na spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno oslobodilačkog rata 1992. – 1995. Organizator manifestacije je Savez boračkih organizacija grada Gradačac uz podršku Grada Gradačac.

Prisutnima se obratio predsjednik Saveza boračkih organizacija grada Gradačac, Jakub Džinić, koji je istakao važnost 09. 06.1992. godine tj. dana formiranja 107. viteške brigade u Gradačcu.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je svim pripadnicima 107. viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i aktivnim vojnim licima čestitao dan formiranja 107. viteške motorizovane brigade uz poruku, da ovakvi trenuci sjećanja trebaju svima nama da budu prilika da se posjetimo svega onoga što je iza nas, a svim budućim generacijama pošaljemo poruke da zbog suživota i razvoja BiH kao države, moramo graditi mir i dobre odnose ali nikako se ne smije zboraviti to što se desilo na ovim prostorima.

U prigodnom referatu prof. historije Selmir Idrizović, član Udruženja historičara „ SEHARA „ Gradačac, je opisao i podsjetio na ratni put koja je ova brigada prošla kao i na put branilaca Gradačca.

Zvanične delegacije su, u sklopu obilježavanja, posjetile i položile cvijeće na Centralnom vojnom mezarju u Mionici III, grobu ratnog komadanta Ivana Mijačevića kao i na spomen obilježju „ Križ „ u Ledenicama Donjim.