A+ R A-

Posvećenje Župne crkve Sv. Marka evanđeliste u Gradačcu

Danas je u Gradačcu Župnu crkvu Sv. Marka evanđeliste posvetio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić. Župna crkva u Gradčcu je izgrađena 1888. godine i posvećena je sv. Marku kao glavnom patronu i zašitniku župe Gradačac koja već preko 130 godina u kontinuitetu svjedoči o prisutnosti katolika na ovom području.

Na svečanom dijelu župne svečanost, velečasni Marko Hrskanović, župnik gradačačke župe, pozdravio je sve prisutne koji su svojim dolaskom uveličali današnji svečani čin posvećenja Župne crkve Sv. Marka evanđeliste u Gradačcu i objasnio prisutnima značaj ovog posljednjeg čina, svetog čina, svečanog otvaranja Božije građevine. „Ona je sagrađena 1888. godine ali nigdje u knjigama nisam našao traga da je posvećena. Kardinal je sugerirao posvetu crkve ali je bilo potrebno je urediti i izgraditi sve ono kako bi crkva bila završena izvana i iznutra. Ti radovi su završeni i stekli su se uslovi za svečano otvaranje crkve“.

Gradonačelnik Edis Dervišagić istakao je da nas ovakav svečani čin sve obavezuje da u prijatnom i lijepom raspoloženju nastvimo sarađivati dalje i graditi suživot i prijateljske odnose. Gradonačelnik je uručio i prigodan poklon dobrodošlice vrhbosanskom nadbiskupu koadjutor mons. Tomi Vukšiću.

U Gradačcu se tradicionalno slavi Antunovo, u povodu obilježavanja blagdana Sv. Antuna Padovanskog, kojeg na poseban način poštuju vjernici katolici širom Bosne i Hercegovine. Župnoj svečanosti tradicionalno prisustvuju i vjernici drugih vjera. Nakada se 13. juna u Gradačcu organizovao nadaleko poznati vašar.