A+ R A-

Delegacije Vlade TK, Grada Gradačac i Indonezije posjetile privrednike i poljoprivrednike u Gradačcu

Danas je delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predstavnici Poljoprivrednog zavoda TK i privrednika Indonezije zajedno sa gradonačelnikom Gradačca posjetili tri poljoprivredna gazdinstva na području grada Gradačac od kojih je jedno plantaža šljiva, farma krava "Agro Mašić" i proizvođača jabuka.

Farma "Agro Mašić" je jedna od najsavremenijih farmi u ovom dijelu Evrope. Farma je automatizovana i primjer je za druge gdje mogu na osnovu dosadašnjeg rada da usavrše tehniku proizvodnje i uzgoja  stoke. Farma plasira proizvode u mliječnu i mesnu industriju. Farma je otvorena prije šest godina, ima 28 zaposlenih i posjeduje svoju veterinarsku stanicu sa dva zaposlena veterinara.

Na plantaži šljiva delegacije su se uvjerile kako se uspješno i stručno proizvodi šljiva po čemu je Gradačac prepoznatljiv ne samo u Bosni i Hercegovini nego i širom Evrope. Na tom porodičnom gazdinstvu je 14.000 stabala šljive i vlasnik iste, Raif Čolić istakao je da ove godine sva proizvedena šljiva već plasirana na domaća i strana tržišta.

Pored plantaže šljive koju su posjetili delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predstavnici Poljoprivrednog zavoda i privrednika Indonezije zajedno sa delegacijom Grada Gradačac Gradačca, posjetili su i proizvođača jabuka Ahmeda Pašalića koji proizvodi nekoliko vrsta jabuka.

Svrha današnje posjete jeste promocija poljoprivrednih proizvoda i primjera dobrih praksi u proizvodnji voća na području Gradačca. Osim toga razgovarano je o problemima  s kojima se proizvođači suočavaju kao i o mogućim rješenjima koja bi doprinijela unapređenje i zaštiti poljoprivrednih proizvođača na području TK.

Ove aktivnosti su dio programa 48. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije „ Dani šljive“ u Gradačcu. Osim posjeta poljoprivrednim proizvođačima održane su i stručne edukativne radionice za izlagače sajma i druge zainteresovane posjetioce.