A+ R A-

Obilježena godišnjica oslobodilačke akcije „ISTOK 94“

 U sklopu manifestacije "Rađanje slobode" u povodu obilježavanja značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine danas je obilježena godišnjica oslobodilačke akcije "Istok 94". Ovu manifestaciju podržavaju i organizuju Savez boračkih organizacija Gradačac, Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i Grad Gradačac. 

Na današnjem obilježavanju, ove jako važne godišnjice za cijelo područje grada Gradačac, prisutnima se obratio predsjednik Saveza boračkih organizacija Gradačac, Jakub Džinić. Istakao je da ovakve manifestacije i obilježavanja imaju za cilj "da se gaji kultura sjećanja kojom ćemo spriječiti da nemili događaji koju su se desili na ovim područjima nikad više ne ponove". Zahvalio se svim prisutnima i pozvao da svi zajedno odamo dužnu poštu svima onima koji su dali svoj život za Bosnu i Hercegovinu.

Pročitan je i prigodan referat od strane prof. historije Selmira Idrizovića koji je istakao važnost „Akcije ISTOK 94“ rekavši da je danas, „kako vrijeme odmiče boraca ove akcije sve manje među živima a onih koji  trebaju i moraju da znaju, šta se u to vrijeme dešavalo, kako smo se branili i odbranili, protiv koga smo se borili, sve više. Mi moramo prenositi ta znanja i na taj način njegovati tradiciju sjećanja i graditi budućnost sa sjećanjem na nju i boriti se protiv zaborava“.  

Gradonačelnik Edis Dervišagić je svim porodicama šehida, poginulim borcima i civilnim žrtava rata iskazao izraze najiskrenijeg saučešća a prisutnima je čestitao ovaj veliki dan, dan oslobodilačke akcije „ISTOK 94“. U svom govoru istakao je da na iskustvima „92“ i „95“ i postratnoj obnovi. "Ove mlade generacije uputimo u pravilno tumačenje historijskih činjenica i shvatanja događaja kojim danas svjedočimo kako bi se zlo iz ratnog perioda nikad više dogodilo niti Gradačcu niti Bosni i Hercegovini".

Brojne delegacije su danas odale počast i položile cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata „'92-'95“ godine u Gradačcu.