A+ R A-

Otvoren Vatrogasni dom u Gradačcu

U sklopu programa obilježavanja 22. oktobra-Dana Grada Gradačac jučer je svečano otvoren Vatrogasni dom u Gradačcu. Novootvoreni objekat nalazi se u mjesnoj zajednici Vida II i služit će kao dom Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Gradačac.

Shodno odredbama Zakona o zaštiti od požara FBiH, Profesionalna vatrogasna jedinica počela je s radom od 01. marta 2019. godine a organizaciono se nalazi u sklopu Službe civilne zaštite Grada Gradačac. Na početku je brojala 7 profesionalnih vatrogasaca a danas ima 10 uposlenih vatrogasaca.

Izgradnja Vatrogasnog doma započeta je u martu 2019. godine a završeni su u septembru 2021. godine. Vrijednost radova koji se odnose na vanjsko i unutrašnje uređenje objekta kao i nabavka namještaja iznosi oko 505.813,00 KM. Ukupno za nabavku vozila i opreme u periodu od 2017 do 2021. godine utrošeno je oko 190.000 ,00 KM.

Završetkom unutrašnjeg uređenja i nabavkom opreme stvoreni su uslovi za smještaj profesionalne Vatrogasne jedinice Gradačac. Time su ispunjene zakonske obaveze lokalne zajednice, te unaprijeđena oblast vatrogastva, sigurnosti građana i imovine.