A+ R A-

09. juni Dan 107. Viteške motorizovane brigade Gradačac

Povodom 9. juna  Dana osnivanja 107 viteške motorizovane brigade  Gradačac u oragnizaciji Općine Gradačac i saveza boračkih organizacija općine Gradačac obilježava se 22 godišnjica od osnovanja ove brigade. Pripadnici ove brigade u toku odbranbeno oslobodilačkog rata 92-95 svojom hrabrošću ne štedeći živote odbranili su Gradačac i Bosnu i Hercegovinu od agresije.

U znak sjećanja na osnivanje ove brigade, pogunile, ranjene i demobilisane borce, predstvnici općine Gradačac na čelu sa Općinskim načelnikom mr.sci. Edisom Dervišagićem, boračkih udruženja okupljenih u Savez, drugih organa i organizacija kao i gradjana , položili su  cvijeće i odali dužnu počast na centralnom spomen obilježju u Gradačcu, kao i posjetili  grob Ivana Mijačevića prvog komadanta ove brigade. Ovom danu posvećena je i posebna akademija, na kojoj  su evocirane,  uspomene i istaknuti uspjesi ove brigade i gradačačkih boraca.

U periodu od o6-09. juna ovom Danu posvećen je  malonogometni turnir, pripadnika jedinica ove brigade.

Obzirom na stanje sa poplavama i klizištima, saosjećajući sa ugroženim gradjanima , ove godine neće se održavati druge svečanosti, koje iziskuju materijalna sredstva .