A+ R A-

Pitanja, prijedlozi i inicijative - 18. radna sjednice - 25.09.2014. godine

 

Pitanje, prijedlog, inicijativa:

Da se preispita zakonitost Odluke, propisa i osnovnih prava građana:

a)      Odlukom da se postave parkomati gdje su stambene zgrade s ciljem naplate Općinsko vijeće kažnjava stanare tih zgrada.

b)      Ovom Odlukom se krši Zakon o građenju TK, Sl. list broj 6, član 63. kojim se kaže da svaka stambena zgrada mora imati obezbijeđeno parking ili garažno mjesto za svaki stan, zato i imamo stambene parkinge.

c)      Odlukom općinskih vlasti prekršeni su i principi lokalne samouprave jer se o donošenju Odluke za postavljanje parkomata u zonama gdje su stambene zgrade nisu uopće konsultovali građani niti Vijeće Mjesne zajednice Centar.

d)     Prekršen je princip jednakopravnosti jer su parkomati postavljeni samo ispred nekih zgrada, valjda nepodobnih i onih koji nemaju veze u administraciji, dok pred nekima nisu, a pojedini imaju čak i garaže.

Inicijator: Jusuf Prljača

 Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog, inicijativa:

Svi smo svjedoci da nama dosta članova porodica poginulih boraca. Zamoljen sam ispred tih porodica da podnesem inicijativu da jedan dio parking prostora bude omogućen za korištenje tim licima. Predstavnici tih porodica su se već obraćali boračkim udruženjima. Radi se o malom broju roditelja poginulih boraca. Predlažem inicijativu da se na jednim dijelovima parkinga obilježi prostor za te korisnike da ne bi, prilikom dolaska u bolnicu ili negdje drugo, i oni bili prinuđeni plaćati parking prostor.

 Inicijator: Mirsad Pekarić

 Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog, inicijativa:

Amra Šaljo je samohrana majka koja je bez ikakvih primanja. Majka je Harisa Berkovića, ponosa Gradačca. Haris Berković je osvjetlao obraz svome gradu osvojivši veoma zapažene rezultate na prestižnom muzičkom takmičenju «Zvezde Granda». Pored afirmacije u muzičkom smislu, Haris je bio učenik generacije na tursko-bosanskom koledžu, donio brojne nagrade u svoj rodni grad. Zahvaljujući svojim izvanrednim rezultatima dobio je 100 % stipendiju jednog prestižnog američkog univerziteta. Međutim, zbog čudnih okolnosti nije dobio «vizu».

Upisao se na Mašinski fakultet u Tuzli gdje je bio drugi po redu kandidat na konačnoj rang listi za prijem. Iako je stekao status studenta njegovo školovanje je još uvijek upitno jer je njegova majka nezaposlena.

Ovim putem apelujem na načelnika i nadležnu službu da pomognu gospođi Šaljo Amri da stekne svoje prvo radno iskustvo jer sve dosadašnje aplikacije na radna mjesta bile su uzalud. Svaki put je bila odbijena od strane Općine Gradačac. Zaposlenjem bi Harisu obezbijedila školovanje kakvo mu i dolikuje.

Inicijator: Lejla Vuković

Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog, inicijativa:

Svjedoci smo naglih vremenskih promjena, jakih vjetrova, grada. Kada nastupi olujni vjetar, dolazi do lomljenja drveća, blokiranja saobraćajnica, a može doći i do ugrožavanja ljudskih života.

Zato predlažem inicijativu da se sva stabla u blizini kolovoza a koja bi mogla ugroziti ljudske živote na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima isijeku ili na neki drugi način održavaju. Zamolio bih i nadležnu općinski službu da se uključi u rješavanje problema tako što će građanima uručiti javni poziv da ispred svojih kuća a u blizini kolovoza isijeku stabla kako bi se ubuduće izbjeglo ugrožavanje saobraćaja i ljudskih života.

Inicijator: Fahro Iskrić

Odgovor: 

Pitanje, prijedlog, inicijativa:

Kod kafića «Imperijal» na malom kružnom toku kod sata postavljen je znak: «zabranjeno zaustavljanje i parkiranje» sa dopunskom tablom: «osim vozila za službene potrebe do 10 min».

Predlažem inicijativu da se dopunska tabla skine zbog zloupotrebe i stvaranja gužve na uskom dijelu kolovoza, gdje je često dolazilo do saobraćajnih udesa, ili da se znakovi pomjere poslije kružnog toka.

Inicijator: Fahro Iskrić

Odgovor: