A+ R A-

Pitanja, prijedlozi i inicijative - 20. radna sjednice - 27.11.2014. godine

 

Pitanje, prijedlog inicijativa:

Apelujemo na Općinskog načelnika, odnosno nadležnu općinsku službu da, ukoliko je moguće, u budžetu za 2015. godinu predvide određena sredstva za Osnovnu školu Edhem Mulabdić u Međiđi Donjoj. Naime, radi se o OŠ koju pohađa oko 400 učenika a koja, za razliku od većine drugih centralnih osnovnih škola na području općine nema prostor za održavanje nastave tjelesnog odgoja kada su vremenski uslovi loši, odnosno kada se nastava ne može održavati na školskom poligonu. Alternativno rješenje koje bi bar kratkoročno riješilo ovaj problem jeste pokrivanje određenog neiskorištenog prostora unutar školske zgrade koji bi, ukoliko bi se adekvatno pokrio, mogao poslužiti za održavanje nastave tjelesnog odgoja. Interes za rješavanje ovog problema pored pojedinih privrednika koji gravitiraju ovom području su pokazali i mještani Mjesne zajednice, tako da bi zajedničkim snagama, uz pomoć Općine, mogli učenicima pomenute škole obezbijediti bar minimalne uslove za pohađanje nastave tjelesnog odgoja.

Inicijator: Mersed Šaldić

Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog inicijativa:

Notorna je činjenica da se veći dio fudbalskih klubova na području naše općine, zbog finansijskih problema, nalazi na marginama egzistencije. Zbog nepostojanja stalnog izvora financiranja klubovi su prepušteni sami sebi i nerijetko se nalaze u dilemi da li prekinuti rad kluba koji egzistira već desetljećima ili uz pomoć nekolicine entuzijasta i sportskih radnika nastavit rad bar na neko vrijeme.

Stoga apelujem na Općinskog načelnika, odnosno nadležnu službu da, ukoliko je moguće u budžetu za 2015. godinu predvide sredstva kojima bi Općina plaćala službena lica na fudbalskim utakmicama te, na taj način, u mnogome olakšala funkcionisanje klubova, odnosno spriječila gašenje pojedinih fudbalskih klubova na području općine.

Inicijator: Mersed Šaldić

Odgovor: ---

 

Pitanje, prijedlog inicijativa:Kada će biti sanirani putevi u Mjesnoj zajednici Zelinja Srednja a koji su oštećeni u majskim poplavama i klizištima a radi se o sljedećim oštećenjima:

-          Puta za zaseok Kamenjani oštećen je na dva mjesta i pitanje je dana kada će bit onemogućeno saobraćanje i kada će preko 60 domaćinstava biti odsječeno od izlaska na regionalni put.

-          Put u zaseoku Kamenjani za Baščice u jednom dijelu je potonuo asfalt u dužini od oko 20 metara.

-          Oštećenja na putevima za Habiboviće, Samar i Seperoviće.

Napominjem da od majskih poplava nijedan ovaj put sa asfaltnom podlogom nije saniran .  

Inicijator: Atif Imširović

Odgovor: ---

 

Pitanje, prijedlog inicijativa:

Kada će biti sanirana šteta na sportskom poligonu u Mjesnoj zajednici Zelinja Srednja?

Inicijator: Atif Imširović

Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog inicijativa:

Da nadležna Općinska služba podnese inicijativu Direkciji cesta za postavljanje «ležećih policajaca» na izlazu sa velikog parkinga kod Doma zdravlja na glavni put a iz razloga što se tu već desilo nekoliko saobraćajnih nezgoda, sve zbog neprilagođene brzine.

Inicijator: Atif Imširović

Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog inicijativa:

Da su Mjesnoj zajednici Biberovo Polje izgradi pješački most preko rijeke a potrebna visina sredstava za taj projekat ne prelazi 1.500 KM.

Inicijator: Elvedin Hrnčić

Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog inicijativa: Na prošloj sjednici predsjednik Kluba vijećnika SDP-a je pokrenuo inicijativu da se izvrši pritisak na političke subjekte da se poskidaju predizborne plakate. Pomoćnik Općinskog načelnika Damir Kurjaković je obećao da će to biti realizovano u narednih desetak dana. Međutim, prošlo je mjesec dana od prošle sjednice a plakati se nalaze na mjestima gdje su i bili.

Imam zamjerku i na rad inspekcijskih službi koje su obratile i političkim subjektima koji nisu imali predizborne plakate, govorim konkretno o SBB-u. Umjesto da su konkretno utvrdili stanje na terenu pa tek onda se obratili političkim subjektima. Nagoviješteno je da će politički subjekti, ako sami ne poskidaju plakate, da će im biti umanjene tranše iz općinskog Budžeta. Inspektori su se obratili i SBB-u koji nije imao predizborne plakate i trebao bi biti izuzet od svih tih radnji.

Inicijator: Mirsad Pekarić

Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog inicijativa:

Podsjećam na inicijativu koja je pokrenuta u prošlom mandatu da se na „C“ fazi gradske pijace uradi asfaltiranje ili posipanje terena i popravi higijena. Bilo bi dobro, još u toku ove godine, da se asfaltira ili betonita taj prostor, od strane Komunalca, parkinga ili nekog drugog, kako bi se spriječio širenje zaraze.

Također apelujem na zastakljivanje i zatvaranje tih prostora jer se tamo nalazi puno odbačene odjeće i drugog otpada koji treba biti uklonjen odatle na deponiju. Inspekcijske službe bi se trebale uključiti u saniranje tog problema da se kažnjavaju vinovnici koji, pogotovo poslije pijace ostavljaju otpad tamo i prave nered i loš utisak.

Inicijator: Edin Alić

Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog inicijativa:

Zahtijevam od nadležna općinske službe da se pospe put „Ilovac“ u Mjesnoj zajednici Škorići koji počinje iz naselja Kunići i izlazi prema Hadžimuhamedovićima. Taj makadamski put je dosta značajan, kako za djecu koja idu u osnovnu školu pošto je dosta bliže i nije izloženo saobraćaju, tako isto i dosta mještana mogu doći do grada bliže i lakše, da ne obilaze oko kružnih tokova. Na taj način bi se smanjila i gužva u saobraćaju.

Za nasipanje tog puta je neophodno oko 60 kubika posipnog materijala.  

Inicijator: Edin Alić

Odgovor: ---