A+ R A-

Pitanja, prijedlozi i inicijative - 22. radna sjednice - 24.01.2015. godine

 

Pitanje, prijedlog, inicijativa:

Na ovoj sjednici Općinskog vijeća, prilikom imenovanja članova Općinske izborne komisije, desila jedna nelogičnost koja nije strana aktuelnoj većini. Predsjednik Komisije za izbore i imenovanja je detaljno obrazložio rad Komisije. Rekao je da su uradili najbolje što su znali u skladu sa Izbornim zakonom, sa propisima, da su izvršili bodovanje i da su napravili najbolji mogući izbor. I ja sam kao opozicioni vijećnik razmišljao da glasam za takav prijedlog.

Međutim, predsjednik Komisije je za tri minuta promijenio mišljenje i uvažio amandman, prihvatio da se imenuju drugi kandidat u odnosu na predloženog. Znači da je sam sebi bio kontradiktoran. Zato tražim od njega da podnese ostavku i kompletna Komisija. Ako to ne učine Klub vijećnika SDA traži da se na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća razmatra tačka dnevnog reda «Rješenje o razrješenju Komisije za izbore i imenovanja Općinskog vijeća Gradačac».

 Inicijator: Mirsad Mešić

Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog, inicijativa:

Obratili su nam se građani iz naseljaGornje Ledenice na čelu sa gosp. Mujom Velagićem. Povod obraćanja je lateralni kanal. Pod uticajem majskih kiša većina njihovih kuća je bila poplavljena. Klub vijećnika NSRZB predlaže inicijativu da se izvrši čišćenje lateralnog kanala a ujedno poziva nadležnu službu zaduženu za održavanje riječnih korita, odnosno kanala, da isti očiste kako se ne bi ponovile poplave koje su zadesile ovo naselje.

Inicijator: Fahro Iskrić

Odgovor:  ------

Pitanje, prijedlog, inicijativa:

Trebalo je voditi računa kada se radila projektna dokumentacija novog kružnog toka da se u projekat uvrsti podzemni pješački prijelaz od srednjih škola do autobuskog kolodvora. Ne treba da se to zanemari nego u narednom periodu obavezno voditi računa da se uradi podzemni pješački prijelaz. Svjedoci smo nekoliko slijetanja vozila sa kolovoza na toj dionici puta. Postavljam pitanje šta bi se desilo da su u blizini bili pješaci!? Ne smijemo ni zamisliti ali trebamo predvidjeti.

Najidealnije rješenje je podzemni pješački prijelaz. Ali, ako toga nema trebamo pristupiti drugim mjerama da zaštitimo učenike od nesavjesnih vozača i spriječimo ugrožavanje njihove sigurnosti. Zato predlažem inicijativu da se poslije benzinske pumpe «Beko-petrol» obavezno postave kamere sa radarima kao i znak izričite naredbe ograničenje brzine 30 km/h, sa dopunskom tablom «radnim danom u vremenu od 7-19 h», kao i postavljanjem ležećih izbočina na pješačkom prijelazu od autobuske stanice prema ulazu u škole.

Inicijator: Fahro Iskrić

Odgovor:  ------