A+ R A-

PROGLAŠENA PRIRODNA NESREĆA IZAZVANA KLIZIŠTIMA

Općinski štab Civilne zaštite na vanrednoj sjednici, održanoj 17.02.2015. g donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće, od klizanja terena na području općine  Gradačac.

U periodu od početka 2015  godine općinskoj službi Civilne zaštite  prijavljeno je preko 100 klizišta, od kojih su neka reaktivirana, ali veliki dio je novih.

Prema procjeni stručnjaka najmanje 10- tak objekata je značajno ugroženo i prijeti im totalno oštećenje sa potrebom iseljenja porodica iz istih.

Posebno ugroženi objekti su na području mjesnih zajednica Kerep, Zelinja Srednja, Zelinja Donja, Međiđa Srednja i Međiđa Donja, kao i područje naseljenog mjesta Mionica.  

Proglašenjem prirodne nesreće stvorili su se uslovi za hitno preduzimanje interventnih mjera u cilju spašavanja najugroženijih objekata i poduzimanja drugih radnji i pomoći ugroženim mještanima.

Općinska Komisija za procjenu šteta je aktivirana i vrši poslove iz svoje nadležnosti kako bi se što prije utvrdila visina i obim šteta i preduzele odgovarajuće mjere . 

Obzirom na razmjere prirodne nesreće kao i dosadašnja uložena sredstva u sanaciji klizišta iz prethodne godine i vremenskih prilika koje mogu prouzrokovati još veće štete i nova klizišta, Općinski štab zaključio je da se obrati višim organima od koji se očekuje pomoć.