A+ R A-

IN MEMORIAM MUSTAFA IMAMOVIĆ

IN MEMORIAM MUSTAFA IMAMOVIĆ

(1941-2017.)

Profesor  emeritus Mustafa Imamović , pravnik i historičar rodio se u Gradačcu 29. Januara 1941. godine , a umro u Sarajevu 23. Januara 2017.godine.

U svom rodnom Gradačcu završio je osnovnu školu i gimnaziju . Studirao je i diplomirao, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Profesor je historije države i prava na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Predavao je na pravnom fakultetu u Beogradu , Novom Sadu , Mostaru i Rijeci.

Također je predavao na Odjeljenju za historiju Yale Univerziteta (New Haven), te na više drugih univerziteta u SAD.

Autor je monografija Pravni položaj i unutrašnji politički razvitak BiH 1878-1914, za koju je dobio republičku nagradu za nauku "Veselin Masleša", zatim Bosanski Ustav i Bošnjaci u emigraciji. Koautor je monografija Muslimani i bošnjaštvo i Ekonomski genocid nad Muslimanima, kao i knjige Bosna i Hercegovina od najstarijih vremena do kraja drugog svjetskog rata. Autor je knjige "Historija Bošnjaka". Autor je i koautor nekoliko univerzitetskih i srednjoškolskih udžbenika.

Objavio je oko 350 studija, rasprava i članaka iz historije političkih i pravnih institucija BiH i bivše Jugoslavije, političkog i kulturnog razvitka Bošnjaka, različitih aspekata jevrejske historije i općenito razvitka civilizacije.

Bio je urednik i član redakcije više časopisa i enciklopedija. Njegovi radovi prevođeni su i objavljivani na engleskom, njemačkom, španskom, albanskom, turskom, arapskom i perzijskom jeziku.

Za vrijeme uspješne naučne karijere i obaveza nikada nije zaboravljao svoj Gradačac i sa ponosom je isticao gradačačku gimnaziju i uspješne  građane Gradačca , koji su dali veliki doprinos Bosni i Hercegovini i šire u naučnim i drugim segmentima društva.

U Gradačcu je obilježio 45 godina svog naučnog i publicističkog rada, naučnim skupom u organizaciji Instituta za historiju, koji je ocijenjen kao jedan od najvećih i najznačajnijih skupova posvećen živućim intelektualcima.

U Gradačcu je 2013.godine promovisana „Knjiga pamćenja“ –zbornik radova ovog istaknutog intelektualca. Ona je nastavak publikacije „Knjige i zbivanja“ i predstavlja svojevrsnu hroniku autobiografskog karaktera. Radi se o odabranim tekstovima prof. Imamovića pisanih u periodu 1964 do 2005.

Povodom 50 godina svoga naučnog rada 2014. godine profesor Imamović svoj bibliotečki fond donirao je svom rodnom gradu i isti se nalazi u JU Biblioteka“Alija Isaković“ u Gradačcu.

Prof.Imamović imao je namjeru u Gradačcu nastaviti naučno djelovanje, ali ga je za naučnika presjekla prerana smrt.                                               

....................................................

 

Komemoracija profesora Imamovića bit će održana u Univerzitetu Sarajevo u četvrtak 26.01.2017. godine. Isti dan će se klanjati dženaza u Gazi Husref-begovoj džamiji  u 12.15. sati , a ukop na groblju „Bare“ u Sarajevu  u 13.30. sati.