A+ R A-

Nastavak realizacije projektnih aktivnosti Vodosnabdijevanja

U sklopu realizacije projekta Vodosnabdijevanja koji obuhvata i rekonstrukciju prečistača otpadnih voda kao  i proširenje sekundarne mreže, danas u Gradačcu boravili su predstavnici  Evropske banke za obnovu i razvoj ( EBRD ) na čelu sa direktorom Ian Brown, predstavnici  Češke razvojne agencije na čelu s direktorom Mr. Michal Kaplan i direktorica Švedske agencije za međunarodnu suradnju u BiH (Sida) gđa. Marie Bergstrom . Ovom prilikom istaknuto je obostrano  zadovoljstvo što je došlo do zajedničkog sastanka svih strana u implementaciji projekta Vodosnabdijevanja.

Na radnom sastanku predstavnici općine Gradačac predvođeni Općinskim načelnikom mr. sci. Edisom Dervišagićem i predstavnici JP Komunalac Gradačac prezentovali su do sada završene poslove na obnovi prečistača otpadih voda koje je u sklopu projekta finansirala Češka republika. Općinski načelnik upoznao je goste o značaju cjelokupnog projekta čija je vrijednost preko 18 miliona KM i istakao da se radi o najvećem projektu u posljednjih nekoliko decenija.  Dogovoreno je da se nastave aktivnosti na implementaciji projekta uz ubrzane radnje na sprovođenju Akcionog plana.

Češka republika odobrila je dodatnih 30.000 eura donacije u opremi za prečistač gdje je danas potpisan i  Sporazum. Napominjemo da Švedska putem SIDA-e u BiH u implementaciju ovog projekta planira donirati preko 2 miliona eura.

Također  u sklopu ove posjete  izvršen je obilazak postrojenja završenog dijela prečistača otpadnih voda koji je u probnoj fazi rada.