A+ R A-

U Gradačcu obilježen Dan šehida

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida. Tim povodom na Centralnom spomen obilježju šehidima, palim borcima i civilnim žrtvama u Gradačcu započelo je obilježavanje DANA ŠEHIDA učenjem dove.

Na šehidskom mezarju u Mahmut Mahali proučen je Jasin i upriličena dova uz prikladan govor prisutnima glavnog imama Medžlisa  islamske zajednice Gradačac  Nusret ef. Kujrakovića. On je kazao da se danas nalazimo na časnom mjestu dostojnog svakog poštovanja gdje su pokopani naši šehidi i  da je naša velika obaveza da nastavimo borbu za očuvanje naše zemlje i naše vjere i naših moralnih normi kako bismo kreirali uslove života za normalan život.  

Delegacija Grada Gradačac predvođena gradonačelnikom mr.sci Edisom Dervišagićem uzela je učešće u obilježavanju DANA ŠEHIDA koji su dali i ugradili svoj život u temelje Bosne i Hecegovine.

Na mjesnim mezarjima proučeni su Jasini i upućene dove za duše šehida, a u džamijama je poklonjena Hatma, koju su proučili imami Medžlisa islamske zajednice.