A+ R A-

Usljed poplava pogoršano stanje na teritoriji općine Gradačac

Poslije proglašenja sinoćnjeg stanja elententarne nepogode u Gradačcu, danas je stanje sa poplavama još kritičnije. Ovo je konstatovao općinski štab CZ na vanrednoj sjednici održanoj jutros. Obzirom na stanje u pojedinim područjima općine općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić uputio se u obilazak najugroženiji područja,te će to vršiti kontinuirano do stabilizacije stanja. Nadležne službe i građani vanrednim naporima pokušavaju pružiti pomoć ugroženim građanima kao i privrednim i drugim subjektima.

 

Općinski štab CZ je u stalnom zasijedanju i preduzima potrebne aktivnosti.

Zbog prekida u saobraćajnoj komunikaciji prema Tuzli i Gračanici obezbijeđeno je eventualno pružanje zdravstvenih usluga u Medicinskom centru Brčko a za hemodijalizu u Odžaku.

U Srnicama donjim ugroženo je 5 porodica kojima su dostavljeni hrana, lijekovi i druge potrebštine. Za eventualne potrebe obezbijeđena je dovoljna količina pijeska i vreća, za područje Ledenica, Okanovića. Voda iz gradskog vodovoda je danas kontrolisana i prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo i isprvana je sa hemijsko bakteriološkog stanovništva. Obzirom na više vodovoda i obilne količine padavina preporučuje se stanovništvu da vodu prije upotrebe obavezno prokuhavaju iz preventivnih razloga.

 

Kako saznajmeo iz HMZ BiH večeras na području općine gradačac očekuju još veće padavine te se upozoravaju građani na dodatni oprez i da sve pojave prijavljuju na telefone štaba civilne zaštite 121 ili 035/369 – 772.

 

Donosimo današnje slike sa ugroženih područja: