A+ R A-

U Gradačcu održan sastanak nevladinih organizacija u BiH koje vode „Sigurne kuće“

Danas je u Gradačcu održan sastanak šest nevladinih organizacija koje vode „Sigurne kuće“ u BiH s predstavnicima Agencije za ravnopravnost spolova ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH . Sastanku su prisustvovali ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dr. Sevlid Hurtić i gradonačelnik Grada Gradačac mr sci. Edis Dervišagić.

Na sastanku se razgovaralo o poduzetim aktivnostima nadležnih institucija koje  su vezane  za svirepo trostruko ubistvo koje se desilo prije tri mjeseca u Gradačcu ali i na prevenciji femicida uopće.

Učesnici sastanka obratili su se medijima gdje je ministar Hurtić istakao da je potrebno da se riješi zakonska regulativa koja se odnosi na regulisanje statusa „Sigurnih kuća“ u Bosni i Hercegovini. „ ... ovaj sastanak je početak rješavanje problema ne samo „Sigurnih kuća“ nego uopćeno nasilja u porodici i femicida...“.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je napomenuo da Gradačac nije samo mjesto zločina nego je mjesto odakle se pokreće inicijativa „Promjene“ koja se odnosi na sve zakonske regulative koje regulišu nasilje u porodici u BiH. Također je napomenuo da je rezultat nedavnog sastanka s ministrima s kantonalnog i federalnog nivo, koji je održan u Gradačcu, pokretanje inicijative za izradu studije o opravdanosti  povećanja broja sigurnih kuća na području Federacije Bosne i Hercegovine.

S ovog sastanka poslata je poruka da je potrebno zajedničkim snagama i sistemskim rješenjima riješiti ili ublažiti problem nasilja u porodici u BiH.