A+ R A-

Obilježen Međunarodni dan mira

Međunarodni dan mira obilježava se 21. septembra.  Rezolucijom UN-a iz 2001. godine ovaj datum određen je danom nenasilja i  prekida neprijateljstava u svijetu. Međunarodni dan mira ove godine u Bosni i  Hercegovini obilježava se u okviru Sedmice mira, u sklopu koje  projekat Američke agencije za međunarodni razvoj  (USAID) – ProBudućnost  organizira  mirovne aktivnosti u općinama i gradovima u kojima  djeluje.

Općine  partneri u projektu, Gradačac i Modriča,   mirovnu poruku  pripremile su i poslale sa Večeri folklora, pjesme i plesa, koja je  održana  u sali Omladinskog doma  u Tarevcima u nedjelju 21. septembra.

Članovi  kulturnoumjetničkih društava: „Zmaj od Bosne“ iz Gradačca, „Trebava“ iz Koprivne, „Aktiv IV“ iz Modriče i „Ševko Avdić“ iz Tarevaca, kao i učesnici  na ovogodišnjem Juventafestu u Sarajevu svojom igrom, pjesmom i   dramskim programom  uputili su  vlastitu poruku  šta sami mogu uraditi za mir i nenasilje.

„S obzirom  na to da rat počinje u glavama ljudi, upravo tamo moramo osigurati mir“, rečeno je  u Ustavu UNESCO-a iz 1945. godine, a to je bila  i  nit vodilja  Večeri folklora, pjesme i plesa u Tarevcima.

Priču o miru, nenasilju,  toleranciji, pojedincima i  institucijama koje se bore za mir potvrđivala je  igra mladih, nasmijanih  djevojaka i mladića pred kojima je budućnost  za koju se treba boriti da bude budućnost mira i nenasilja.