A+ R A-

Održan festival "Gastro provincija u pozadini"

Danas je u našem gradu održan treći po redu Festival ‘Gastro provincija u pozadini’ a u povodu obilježavanja Svjetskog dana kuhara. Ova manifestacija kao i svake godine nailazi na dobar odaziv kako izlagača tako i naših sugrađana. Kako je u ceremonijalnom dijelu otvaranja istakao koordinator porjekta

gospodin Hamid Kujraković ova manifestacija je već prerasla u tradiciju te naglasio izuzetno dobru saradnju u organizacionom dijelu manifestacije, između udruženja kuhara u BiH, Općine Gradaćac, sponzora i učesnika ovog događaja.

 

Općinski načelnik mr.sci. Edis Dervišagić je istakao činjenicu da ova manifestacija ima prije svega za cilj da promoviše kako tradicionlane gastronomske vrijednosti Gradačca i BiH tako, i ukaže na mogućnost da se budućnost može graditi na isticanju pozitivnih vrijednosti.

Presijecanjem „ svečane gastro vrpce“ manifestaciju su proglasili otvorenom općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić, resorni ministar vlade Tuzlanskog kantona gospodin Mustafa Isabegović kao i predsjednik udruženja kuhara BiH gospodin Nermin Hodžić.

U toku manifestacije predstavljena je i premijerno poslužena „slatka“ Gradačačka kutija, kao dopuna starom tradicionalnom slanom jelu „Gradačačka kutija“ čija priprema se u našem gradu vrši zadnjih 50-ak godina.

U okviru takmičarskog dijela ugostiteljske škole, hoteli i restorani i medijske kuće  su pripremali Begovu čorbu u loncu ili kotliću. Kuhari iz Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine su ocijenjivali sve takmičare i proglasili pobjednike, a svoj sud su imali prilike da daju i prisutni građani koji su degustirali pripremljeno

 

Proizvođači hrane i pića na manifestacije su organizovali promocije i degustacije i predstavili svoje proizvode na mini sajmu „Gastro provincije u pozadini“.