A+ R A-

OBILJEŽEN 22. OKTOBAR DAN OPĆINE GRADAČAC

Ovih dana u Gradačcu  gradu Zmaja od Bosne  obilježen je 22. oktobar

– DAN OPĆINE GRADAČAC.

Ovaj Dan je sjećanje na zaustavljanje „oklopnog voza“ u toku agresije na BiH.i Gradačac.. Zaustavljanje oklopnog voza 22.102014. godine prema vojnim analitičarima je preketnica u odbrani kako Gradačca tako i Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje ovog dana je u znak i gradačakog otpora, jer su se odigrale veoma složene oslobodilačke akcije istok i zapad čime su oslobođene privremeno zauzete teritorije općine.

Svečanosti povodom ovog dana započele su održavanjem „Gradačačkih književnih susreta“ i koncerta Tuzlanskog kamernog teatra 16.10.2014. godine.

Zu obilježavanje oslobodilačkih akcija održan je niz kulturnih sportskih kao i drugih manifestacija od promocije knjiga, sportskih susreta osnovnih škola i međunarodnog turnira invalida u košarci.

Na dan 22 oktobra delegacije općine Gradačac , boračkih organizacija, političkih subjekata i drugih formalnih i neformalnih organizacija odale su dužnu počast poginulim gradačačanima i drugim koji su branili Gradačac na spomen obilježju šehidima i poginulim borcima i civilnim žrtvama, spomen obilježju poginulim borcima u II svjetskom ratu , kao i na šehidskom mezarju u Mahmut Mahali i spomen obilježju Križ u Ledenicama Donjim.

 

Ovaj Dan je i Dan „Zlatnih ljiljana“ općine Gradačac za koje je Općinski načelnik upriličio prijem, a udruženje je organizovalo i niz drugih aktivnosti na prostoru „Oklopnog voza“ i u gradu i mjesnim zajednicama.

 

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Gradačac organizovanoj povodom Dana općine uz učešće vijećnika istoj su prisustvovali predstavnici kulturnog i javnog života kao i privrednici i građani. Sjednici je prisustvovao značajan broj gostiju iz susjednih općina, predstavnici vlasti kao i predstavnici općine Babina Greda iz Republike Hrvatske sa kojom općina Gradačac priprema i učestvuje u programima prekogranične saradnje.

Na sjednici je prikazan dokumentarni film o agresiji na Gradačac 1992-1995. godine.

U obraćanju Općinskog načelnika općine Gradačac mr.sci Edisa Dervišagića pored čestitke građanima i zahvalnosti porodicama poginulih i borcima na odbrani istaknuti su i postignuti uspjesi u radu između obilježavanja godišnjica općine Gradačac.

U ovom periodu kako je istakao Općinski načelnik Dervišagić urađeni su projekti vrijednosti 1,4 miliona KM, a završavaju se ili su u fazi završetka projekti vrijednosti 3,7, miliona KM.

Ulaganja od 5,1 milion KM u kapitalne investicije i pored teške godine  kojoj je općinu zahvatila vremenska nepogoda od poplava i klizišta, ekonomske krize i izborne godine su veoma značajne za stvaranje povoljnog ambijenta življenja na općini Gradačac.

Ovi projekti su učesnicima svečane sjednice prikazani putem video prikaza. Kako je istako načelnik Dervišagić planirani projekti za naredni period su 21,5 miliona  za koje je već prikupljena dokumentacija i iznalaze se sredstva.

Sve ovo je Gradačac, a njegovi građani zaslužuju još bolje na čemu će se istrajati rekao je Općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić.

U kulturnom dijelu svečane sjednice nastupio je ženski hor KUD„Gradačac“ i polaznici dječijeg vrtića „Kolibri“ Gradačac.

 

Zatvarajući sjednicu Općinskog vijeća predsjedavajući Nedžad Šečić, uz zahvalnost učesnicima sjednice i čestitke građanima zahvalio je i na čestitkama koje su Općinskom vijeću, Općinskom načelniku i građanima Gradačca uputili zvaničnici BiH, FBiH, kantona, susjednih općina, organizacija i pojedincima.  

PRILOG:

FILM  - PERGLED IZVEDENIH PROJEKTNIH AKTIVNOSTI IZMEĐU DVA DANA OPĆINE