A+ R A-

Sajam obrazovanja i profesionalne orijentacije

Općina Gradačac i ove godine je podržala projekat Sajam obrazovanja i profesionalne orijentacije koji  od 2010. godine realizuje  udruženje KULT kao jednu od aktivnosti koja traje  iz projekta    «WBP-  Profesionalna  orijentacija»  finansiranog  od Njemačkog društva za tehničku saradnju – tadašnjeg GTZ-a.

Sajam je namjenjen  učenicima završnih razreda osnovnih škola i to je prilika da se pruže  informacije o srednjim školama naše i susjednih općina  i traže odgovori o načinu upisa u školu,  zanimanjima, stručnim zvanjima, broju odjeljenja, i svim drugim pitanjima bitnim za  pravilan izbor budućeg   školovanja.               

Ove godine na Sajmu, osim MSŠ «Hasan Kikić» i Gimnazije «Mustafa Novalić», predstavile  su se i MSŠ iz Gračanice i Behrambegova medresa iz Tuzle, a sa podacima  zanimljivim za ovaj uzrast učestvovala je i Služba za zapošljavanje TK.

Sajam su posjetili učenici završnih razreda svih osnovnih  škola  naše općine kojih je ove godine 511, što je u odnosu na 266 učenika u prošloj 2012/13. školskoj godini, značajno veći broj, pa tako i  planovi upisa srednjih škola  nude nova zanimanja kojih nije bilo  u prethodnim školskim godinama.

Donošenje konačne odluke o daljem školovanju jedna je od jako bitnih odluka u životu, tako da  je  Sajam još jedna  prilika  za prikupljanje informacija za   dobru odluku i uspješan nastavak obrazovanja.