A+ R A-

Općina Gradačac domaćin spajanja privrednika Gradačca, Modriče i Austrije

Posredstvom ambsade Austrije u Bosni i Hercegovini sedamnaest predstavnika privrednih subjekata iz Austrije juče i danas borave u našoj zemlji u cilju uspostavljanja i proširenja privredne saradnje dviju zemalja. Juče su austrijski privrednici u Privrednoj komori Tuzlanskog kantona upoznati sa privrednim potencijalima na području Tuzlanskog kantona i mogućnostima potencijalnih razvojnih projekata. U okviru boravka u BiH privrednici iz Austrije juče su imali razgovore sa poduzetnicima na području općine Gračanica. Danas su na okruglom stolu u Kongresnoj sali Gradačačkog sajma, a u organizaciji Općine Gradačac, austrijskim poduzetnicima predstavljeni privredni potencijali i poslovni subjekti na područjima općine Gradačac i opštine Modriča.

U pozdravnom obraćanju načelnik Općine Gradačac mr.sci. Edis Dervišagić zahvalio je na posredovanju gosp. Sigmundu Nemetiju, trgovinskom savjetniku austrijskog ambasadora u BiH, ministrici okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH Branki Đurić, načelniku Opštine Modriča Mladenu Krekiću i privrenicima sa područja Općine Gradačca i Opštine Modriča, a posebno privrednicima iz prijateljske Austrije.

Konstatovao je da je svakako poželjna privredna saradnja i otvaranje novih radnih mjesta, kao i uvjerenje da tržište sa ovih područja ima šta ponuditi austrijskom tržištu.

Po dolasku u Gradačac privredna delegacija Austrije je posjetila proizvodne pogone Cimos TMD ai. Bila je to prilika da se prezentira jedna od najuspješnijih bosansko-hercegovačkih firmi i da se na najreferentniji način predoče proizvodno-tehnološki potencijali domaće privrede. Kapacitiranost produktivnosti i pertnerski odnosi sa najprestižnijim brendovima iz oblasti auto industrije, najbolji su zagovornik opravdanosti stupanja u privrednu kooperaciju gradačačkih firmi iz domena metelne industrije sa austrijskim poslovnim partnerima.

 

Gospodin Nemeti je iznio da je cilj današnjeg susreta sagledavanje mogućnosti privredne saradnje i oblika razmjene koje je moguće uspostaviti. „Sedamnaest firmi iz Austrije, čiji predstavnici su danas ovdje, uglavnom imaju uspostavljene privredne odnose sa firmama u BiH, ali ne u velikoj mjeri i u sjeveroistočnoj Bosni. Cilj današnjeg sureta jeste uspostavljanje i unapređenje tih odnosa“, između ostalog rakao ja predstavnik austrijske ambasade.

U ime općine Gradačac privredne resurse je prezentirao Igor Kovač. Naveo je da najveće rezultate gradačačka privreda je dosegla u oblasti metalne, tekstilne, građevinske i prerađivačke industrije, posjeduje razvijenu poljoprivrednu proizvodnju i td. Akcentirao je potencijale privrednog razvoja kroz utemeljene industrijske zone sa obezbijeđenim infrastrukturnim resursima.

Kao koordinator info centra za investitore opštine Modriča njenu privredu je prezentirala gospođica Ljiljana Stanković. Navela je da su privrednici iz Modriče prezentirali svoju ponudu na austrijskom sajmu privrede i da već imaju postignut značajan izvoz na područje Austrije. Značajne komparativne prednosti privrdnih potencijala sa područja opštine Modriča istaknute su kao pogodnosti i dovoljan razlog za investiranje.

Predstavnici svih privrednih subjekata koji su učestvovali na današnjem okruglom stolu prezentirali su svoje proizvodno-uslužne resurse i izrazili dobru volju za uspostavljanje partnerskih odnosa. Ispoljeni su interesi od ponude vlastitih proizvoda, preko uspostavljanja odnosa u partnerskom ulaganju, pa do marketinških i konsalting usluga.

Ministrica Đurić u svom obraćanju za medije je naglasila da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma strateški opredijeljeno ubrzanju postupka usaglašavanja potrebne okolišne i protorno-planske dokumentacije za realiziranje poslovnih inicijativa. Istakla je da današnji okrugli sto obećava intezivniju saradnju a, samim tim, i ubrzan razvoj kakav naša zemlja i zaslužuje.

Načelnik Dervišagić je naglasio da je sretan što je u prilici da bude posrednik susretima privrednika koji su najbolja prilika da se ubrazju procesi zapošljavanja na ovim prostorima i da je današnji susret organizovan upravo tim povodom. Izrazio je nadu da će današnji okrugli sto inicirati potpisivanje sporazuma o konkretnoj privrednoj saradnji.

Mladen Krekić, načelnik Opštine Modriča naveo je da je današnji susret privrednika najveći na ovim područjima i da je izvjesno očekivati unapređenje privredne saradnje poslije njega. Između ostalog naveo je i činjenicu da ovakvi susreti zbližavaju i domaće privrednike koji na ovakvim sastancima dođu do informacije da partnere za saradnju mogu pronaći na udaljenosti od 15-20 km, i da tržište za svoje proizvode ne moraju tražiti tako daleko.

Predstavnik udruženja privrednika općine Gradačac na glasio je da će današnji susreti poduzetnika unaprijediti privrednu saradnju austrijskih i bosansko-hercegovačkih privrednika koju većina danas prezentiranih firmi već ima.

Na marginama današnjeg okruglog stola poduzetnici su već razmjenjivali iskustva i dogovarali konkretnu saradnju.