A+ R A-

Pohvale za organizaciju i ambijent odigravanja humanitarne utakmice stižu sa svih strana

Nakon odigravanja humanitarne utakmice u Gradačcu između "mlade" i "A" reprezentacije Bosne i Hercegovine  stižu pozitvni komentari i pohvale sa svih strana u svezi organizacije ovog događaja.

Prenosimo neke od kometnara, vijesti i izjava objavljenih na sportskim portalima:

 

Grad Zmaja od Bosne na nivou

Gradačac organizacijom opravdao ukazano povjerenje

Svoju jedinu utakmicu na tlu naše domovine u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Brazilu fudbalska reprezentacija BiH odigrala je u Gradačcu protiv U21 selekcije BiH, te slavila rezultatom 5:0, koji je ovoga puta bio u drugom planu.

Iako je utakmica prvobitno planirana kao revijalna, na kraju je duel A i mladog tima imao humanitarni karakter, a sve zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju. Ukupan prihod od ovoga susreta, čije je odigravanje samo 24 sata ranije bilo upitno, usmjeren je za one najugroženije u ovim katastrofalnim poplavama.

Meč koji je bio upitan na kraju se ispostavio kao pravi pogodak, a grad Gradačac se pokazao kao pravi domaćin, ali i odličan organizator. Pravi dokaz za to su pune tribine stadiona Banja Ilidža, a grad Zmaja od Bosne je na adekvatan način ispoštovao selekciju koja je i dobila ime po bosanskom velikanu Husein-kapetanu Gradaščeviću.

Dolazak fudbalske reprezentacije u Gradačac pokazao je da je ovaj grad u stanju organizovati ovako veliku i značajnu manifestaciju. Velike zasluge za sjajnu organizaciju pripadaju NK Zvijezdi, članu Izvršnog odbora N/FSBiH i predsjedniku NS Opštine Gradačac Nurdinu Peštaliću, baš kao i opštinskom načelniku Edisu Dervišagiću, te mnogobrojnim sportskim i fudbalskim djelatnicima, ali i običnom narodu koji je ovu utakmicu pretvorio u vrhunski sportski spektakl, te tako dokazao da grad Zmaja od Bosne u organizacionom smislu ima šta za ponuditi bh. sportu.

Organizacioni odbor susreta seniorske i Mlade reprezentacije BiH pred sobom imao niz izazova, a koliko su ozbiljno pristupili svakom detalju govori i izjava selektora Safeta Sušića, koji je zahtijevao da teren bude nakvašen kako bi se izbjegle povrede. Odgovorni domaćini su teren natapali nešto više nego li su trebali, što je selektor prokomentarisao u šaljivom, ali nikako podcjenjivačkom tonu u svojoj izjavi nakon utakmice.

Sušić: Ambijent je bio fenomenalan

Safet Sušić, selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, zadovoljan je prikazanom igrom svojih izabranika u susretu protiv mlade reprezentacije.

"Ambijent je bio fenomenalan. Znao sam da ćemo imati lijep prijem i teren. Što se tiče utakmice zadovoljan sam. U mladoj selekciji ima igrača koji su veoma interesantni. Bio sam ovdje prije 10-ak dana i teren je bio veoma tvrd. Zamolio sam da to srede, jer imamo nekoliko povreda zbog tvrdog terena", ističe Sušić, koji o predstojećim pripremama kaže:

"Sve je isplanirano, treniramo po dva puta, a da li će tako biti i tamo vidjećemo. Važno mi je da se niko ne povrijedi, jer vidi se da su oni spremni iako su umorni. Imamo te dvije prijateljske utakmice, da vidimo s kojom ćemo ekipom igrati protiv Argentine. Najvažnije je sad da se što bolje pripremimo. Argentina je veliki favorit, ali čuda su u fudbalu svakodnevna", dodao je Sušić.

Stadion Banja Ilidža uskoro će pored pomoćnog travnatog terena dobiti i teren sa umjetnom travom, a u planu je i izgradnja jednog cijelog sportskog kompleksa u dijelu grada gdje se nalazi i stadon. U Gradačcu se nadaju da će u budućnosti ovaj grad biti na "meti" i drugi reprezentativnih selekcija, i to ne samo fudbalskih. Uz ozbiljnost koju su iskazali ovoga puta vjerujemo da se na naredni sportski spektakl u Gradačcu neće  dugo čekati.

(sportsport.ba)