A+ R A-

Poštovani posjetioci, dobro došli na podstranicu GRADSKE IZBORNE KOMISIJE GRADA GRADAČAC

Putem nje ćete moći pristupiti svoj relevantoj dokumentaciji kao i obavijestima u svezi aktivnosti u okviru lokalnih izbora 2024. godine

DOWNLOAD

- Izborni zakon BiH

- Poslovnik o radu gradske izborne komisije

 

---------------------------------------------------------------

Poziv za prijavljivanje građana koji su vezani za svoje domove zbog starosti, bolesti ili invalidnosti i žele da glasaju u svojim domovima na dan izbora koji će se održati 06. 10. 2024. godine

Gradska izborna komisija Gradačac obavještava građane grada Gradačac da je u toku provođenje aktivnosti evidentiranja birača koji su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti vezani za svoje domove, a u cilju omogućavanja istim da na Lokalnim izborima, koji će se održati dana 06.10.2024. godine, glasaju putem mobilnog tima.

Da bi ostvarili pravo glasanja putem mobilnog tima pomenuta lica su u obavezi da se u što kraćem roku, na odgovarajući način, prijave Gradskoj izbornoj komisiji.

Gradska izborna komisija će u skladu sa definisanom procedurom, blagovremeno izvršiti obilazak svih lica kako bi utvrdila njihov status i u skladu s tim, potpisivanjem posebne izjave i medicinske dokumentacije, potvrdila njihovu volju da na dan izbora glasaju u svojim domovima putem mobilnog tima. Pravo na glasanje putem mobilnog tima mogu ostvariti samo ona lica čiji podaci, od strane Gradske izborne komisije Gradačac, budu uneseni u posebnu aplikaciju i to u krajnjem roku kojeg određuje Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, zbog čega je važno da se sva zainteresovana lica za ovaj vid glasanja prijave u što kraćem roku.

Radi evidentiranja naprijed navedenih birača potrebno je Gradskoj izbornoj komisiji Gradačac dostaviti sljedeće podatke: ime (ime jednog roditelja) i prezime birača, JMB, tačnu adresu prebivališta, odnosno boravišta za raseljena lica (obavezno ulica i kućni broj, naseljeno mjesto), broj telefona, kopiju medicinske dokumentacije o bolesti ili invalidnosti birača kao uslov za njegovo kućno liječenje.

Navedeni podaci se mogu dostaviti na slijedeći način: Dostavljanjem dokumentacije u prostoriju Gradske izborne komisije (Nova zgrada MUP-a, na spratu)  ili na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. , najkasnije do 31.08.2024. godine, kako bi GIK, u saradnji s Centrom za birački spisak, sačinila plan obilaska birača radi prijedloga upisa istih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje putem mobilnog tima.

Nadalje, Gradska izborna komisija Gradačac je, u skladu sa članom 20. Pravilnika o upotrebi i izradi izvoda iz Centralnog biračkog spiska („Službeni glasnik BiH“, broj: 31/24), obavijestila sve ustanove koje djeluju na području Grada Gradačac, a koje u okviru svog rada i djelovanja pružaju usluge brige za stara i iznemogla lica (Centar za socijalni rad, Crveni križ, JZU Dom zdravlja), da je potrebno Gradskoj izbornoj komisiji Gradačac dostaviti podatke za sva lica koja su evidentirana odn. vezana za ustanovu, a koja imaju pravo glasa na predstojećim Lokalnim izborima, s ciljem da se istima omogući ostvarivanje prava glasanja putem mobilnog tima.

Podaci se dostavljaju direktno u sjedište Gradske izborne komisije Gradačac (Ul. Husein kapetana Gradaščevića broj: 20  – Nova zgrada MUP-a, na spratu), u što kraćem roku.

Napominjemo da bez svih traženih podataka Gradska izborna komisija neće moći izvršiti potrebne provjere i sačiniti Izvod za glasanje putem mobilnog tima.

Kontakt telefon Gradske izborne komisije: 035 / 369 – 759,

E-mail adresa Gradske izborne komisije: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

GIK Gradačac

Gradska izborna komisija GRADA GRADAČAC

Husein kapetana Gradaščevića

Tel/fax : 035/369-759

gik@gradacac.ba

Članovi Gradske izborne komisije:

- Isam Sendić - predsjednik

- Nataša Perić - član
- Suada Hećimović - član
- Mirel Bijedić - član
- Elvir Nezić - član