Općina Gradačac - Zvanična web stranica - www.gradacac.ba - Novosti
A+ R A-

Svečano otkriven spomenik „Ljiljan“ na Banderi u Jasenici

Uz veliki broj građana i zvanica iz javnog, političkog i vjerskog života svečano je otkriven spomenik  „Ljiljan“ na Banderi, kota 449 u MZ Jasenica kod Gradačca. Vrpcu su presjekli član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i reisu-l-uleme IZ u BiH Husein ef. Kavazović, nakon čega su zajedno sa predsjednikom Patriotske lige Gradačac Tasinom Okićem otkrili spomen ploču.

Spomenik je  u obliku ljiljana visine 16 metara s pet latica. Ideja za izgradnju spomenika koji je posvećen svim borcima Armije RBiH i 107. Viteške brigade proistekla je 2011. godine od Udruženja boraca "Patriotska liga" Gradačac koji je započet sa realizacijom u 2016. a cijeli projekat finansijski su podržale vlade Federacije BiH,Tuzlanskog kantona, Općina Gradačac kao i privredni subjekti i pojedinci.  Za izgradnju spomenika i prilaznog puta uložena su sredstva u iznosu od oko 150.000 KM. 

U nastavku svečanog otkrivanja spomenika prisutnima se obratio Tasin Okić, predsjednik Udruženja boraca "Patriotska liga" Gradačac. On je istakao da " ljiljan zbog kojeg smo se danas okupili sastoji se od pet latica koje simboliziraju zonu petog bataljona, pet stubova vjere, zvijezdu petokraku, te čvrstoću i veličinu šake. Oko njega se nalazi sedam stilizovanih vojnika koji čine jačinu odbrane, odnosno sedam korpusa i sedam bataljona naše 107. Viteške brigade".

Skupu su se obratili ratni i aktuelnog načelnika Općine Gradačac. Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić je rekao „ da sa dubokim poštovanjem, poklanjanjem  ovog spomen obilježja svim borcima Bosne i Hercegovine, sadašnjim i budućim generacijama naglasim obavezu - da moramo uložiti dodatne napore u prevazilaženju trenutnih teškoća i zajedničke državotvorne interese izdići iznad dnevno-političkih prepucavanja. Naši heroji moraju nam biti uzor! Ubijeđen sam, da ćemo sa dužnom pažnjom i marljivošću shvatiti poruke sa ove manifestacije i preduzeti dodatne aktivnosti u ostvarivanju ciljeva očuvanja Bosne i Hercegovine i njenog prosperiteta“. 

Skupu su se obratili i predsjednik Saveza PL BiH Salih Kulenović, premijer Tuzlanskog kantona gosp. Bego Gutić  i federalni ministra za boračka pitanja Salko Bukvarevićo kao i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović je istakao da "ovaj kraj je bio i ostao kapija naše države BiH.  Danas, kada se sjećamo herojske obrane Gradačca, ef. Kavazović je rekao da bitka koja je prošla nikada nije bilo toliko velika kao ova koju danas svi vodimo."Ona također od nas, sinova BiH zahtijeva posvećenost, borbu, istrajnost i strpljenje da čuvamo tekovine naše braće i sestara koji su pali za našu domovinu. Jer, kažu braćo i sestre, nije moćan i snažan onaj koji pobjeđuje u ratovima, nego onaj koji je sposoban, ima moć da održi mir".

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović  je rekao da "Gradačac i kota na kojoj se danas nalazimo pravo su mjesto za izgradnju spomenika našim ratnicima. Ovo je grad Zmaja od Bosne, sjedište 107. brigade koja je prva ponijela čast i naziv Viteška. Ovo je kapija BiH. Svojim životom su 624 borca posvjedočila privrženost svom narodu i zemlji, a preko 1.000 ih je teško ranjeno". Izetbegović je također istakao da "Zajedničkom borbom, multietničkim sastavom jedinice, a naročito dobrom saradnjom Hrvata i Bošnjaka Gradačac i 107. Viteška brigada su branili dušu BiH, kako je to rahmetli Alija Izetbegvić definisao, ideju da pripadnici različitih vjera, kultura i identiteta mogu živjeti zajedno", poručio je član predsjedništva BiH.

isuzu cikarang isuzu cikarang bekasi jakarta isuzu giga isuzu giga isuzu giga isuzu elf isuzu panther Dealer Isuzu Bekasi Cibitung Cikarang isuzu elf isuzu giga elf sparepart isuzu kredit isuzu harga isuzu promo isuzu dealer isuzu isuzu isuzu mobil isuzu bekasi isuzu online isuzu kita promo isuzu promo isuzu isuzu giga isuzu panther isuzu elf paket umroh Resep Masakan Resep Masakan