A+ R A-

Geografski položaj

Općina se, geografski posmatrano, nalazi na sjeveroistoku BiH. Općina Gradačac pripada Tuzlanskom kantonu i zahvata južni i nešto jugoistočnog dijela srednje Posavine koja se proteže na dio sjeverne Bosne i padinski dio planina Majevice i Trebave i zauzima prostor od 218 km2. Visinski odnosi nisu izraženi i kreću se od 100 – 600 m nadmorske visine. Gradačac se nalazi na 129 m nadmorske visine.

Gradačac

Prije rata površina općine iznosila je 420 km2. Dejtonskim sporazumom oko 50 % teritorije dodijeljeno je Republici Srpskoj (RS): općina Pelagićevo, Modriča. Lokacija općine je geografski povezana ne samo sa općinama FBIH i RS, Brčko Distrikta, već i sa Republikom Hrvatskom, a preko nje i svim djelovima centralne i istočne Evrope. Saobraćajnu vezu sa navedenim područjima općina uglavnom ostvaruje kopnenim putem. Na lokalitetu Ormanice koji se nalazi na 14 km udaljenosti od centra općine, ulazi se u kontaktnu zonu puteva Tuzla - Županja i puta za Gračanicu, koja je od Gradačca udaljena 36 km. Asfaltnim putem ostvaruje se veza sa magistralnom saobraćajnicom Beograd - Zagreb. U Gradačac je takođe moguće doći asfaltnim putevima iz četiri pravca: Modriče, Bosanskog Šamca, Orašja i Ormanice. Udaljenost od Tuzla je 60 km, Sarajeva 180 km i Zagreba 341 km. 

 

Saobraćajna infrastruktura (putevi)
Gradačac je u toku rata pretrpio velike štete u oblasti saobraćajne infrastrukture. No, pored ove činjenice, gotovo sve lokalne saobraćajnice su asfaltirane te je izvršena rekonstrukcija dijela magistralng i regionalnog puta. Lokalna mreža puteva, trenutno, uglavnom, obezbjeđuje dobru i nesmetanu komunikaciju centra sa svim dijelovima općine kao i naselja međusobno. Obnovljena je putna signalizacija u centru grada a obezbjeđeno je i redovno održavanje puteva u mjesnim zajednicama posipnim materijalom.

Gradačac

Generalno stanje puteva je zadovoljavajuće a pokrivenost asfaltnim zastorom kod magistralnih puteva je 100%, regionalnih 100% a kod lokalnih oko 80%. O stanju puteva brinu se kantonalna direkcija za regionalne puteve, Tuzla i Kantonalna direkcija za magistralne puteve Tuzla. Održavanje lokalnih puteva u nadležnosti je Općine Gradačac.


Udaljenost od Tuzlanskog aerodroma je oko 80 km. Ovaj objekat s obzirom na udaljenost može biti od važnosti za razvoj općine GradačacAerodrom ima 3 poletno - sletne staze od kojih je samo jedna pokrivena navigacionim uređajima. U krug aerodroma ulazi i željeznička pruga sa jednim kolosjekom, koja se trenutno ne koristi. Prilazna ravan aerodroma je 1 : 50, što znači veoma blag prilaz iz zraka, odnosno ne postoje prirodne i vještačke zapreke za slijetanje.

دانلود جدید ترین فیلمها و سریالهای روز دنیا در سایت 98Movies. اگر در جستجوی یک سایت عالی برای دانلود فیلم هستید به این آدرس مراجعه کنید. این سایت همچنین آرشیو کاملی از فیلمهای دوبله به فارسی دارد. بنابراین برای دانلود فیلم دوبله فارسی بدون سانسور نیز می توانید به این سایت مراجعه کنید. در این سایت امکان پخش آنلاین فیلم و سریال همراه با زیرنویس و فیلمهای دوبله شده به صورت دوزبانه فراهم شده است. بنابراین برای اولین بار در ایران شما می توانید فیلمهای دوبله شده را در تلویزیونهای هوشمند خود به صورت دوزبانه و آنلاین مشاهده نمایید.