A+ R A-

Obilježen Dan općine Gradačac

Danas je mnogobrojnim aktivnostima obilježen Dan općine Gradačac. Obilježavanje  Dana općine otpočelo je svečanim otvaranjem poligona malih sportova Luke. Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić je istakao da je ovaj projekat veoma značajan za unaprijeđenje sporta i da će ovakvi sportski poligoni doprinijeti da se mladi još više bave sportom. Vrijednost radova II faze rekonstrukcije poligona Luke iznosi oko 189.000 KM finansiarana od strane Vlade FBiH i Općine Gradačac a ukupno s I fazom izgradnja poligona iznosi oko 300.000 KM. Malonogometnim turnirom osnovnih škola općine Gradačac svečano je otvoren rekonstruisani sportski poligon.

Prigodnim programom i polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju u Mahmut mahali, Centralnom spomen obilježju u Gradskom parku, spomen obilježju na Požarikama i Križu u Ledenicama Donjim građani Gradačca i zvanične delegacije su odali zahvalnost i počast poginulim za odbranu Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Referatom i obraćanjem zvanica obilježena je 25. godišnjica bitke za Oklopni voz gdje je istaknuto da je ova bitka bila jedna od preketnica u odbrani kako Gradačca tako i Bosne i Hercegovine i da zbog toga nikad ne smijemo da dopustimo da se ovaj događaj zaboravi. Odlukom Općinskog vijeća dan zaustavljanja oklopnog voza, 22. 10.1992., obilježava se kao Dan općine Gradačac.

Učesnici marša, učenici iz osnovnih i srednjih škola kao i drugi građani, su se kretali od Centralnog spomen obilježja do MZ Sibovac gdje je  obilježena 23. godišnjica oslobodilačke akcije „Istok 94“. Tu je istaknuta velika važnost same akcije i naglašeno da mladi moraju da čuvaju od zaborava sve herojske tekovine odbrane Gradačca i BiH.

  

Svečanu sjednicu je otvorio Predsjedavajući Enir Šakić i čestitao Dan općine Gradačac svim građankama i građanima Gradačca. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Gradačac organizovanoj povodom Dana općine predstavljeni su rezultati rada Općinskog načelnika i Općinskog vijeća Gradačac. Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić se osvrnuo na  film gdje su prikazani najznačajniji realizovani infrastrukturni projekti u periodu između dva oktobra, u cilju stvaranja povoljnog ambijenta življenja u Gradačcu, koji su nam povjerili prevashodno borci u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, kao i svi građani dajući doprinos kako u odbrani tako i u razvoju.

Općinska priznanja za 2017. dodijeljena su mr.sci Edisu Dervišagiću - priznanje Zlatni grb grada. Općinsko priznanje „ Zlatni zmaj“ dodijeljeno je Udruženju građana BOS-IT i UG Maloljetni borci Gradačac. Priznanje počasni građanin dodijeljeno je nj. e. Jakub Skalniku ambasadoru Republike Češke u BiH za doprinos razvoju općine Gradačac i realizaciji infrastrukturnih projekata.