A+ R A-

Intervju: Općinski načelnik Edis Dervišagić

Dervišagić: Nijedna aplikacija Gradačca prema donatorima nije odbijena

MOSTAR, 20. listopada (FENA) - Općina Gradačac 22. listopada obilježava Dan općine, a tim povodom razgovarali smo s općinskim načelnikom Edisom Dervišagićem.

Fena: Gospodine Dervišagić, Gradačac danas obilježava Dan općine. Koji su događaji obilježili proteklu godinu dana?

Dervišagić: U proteklu godinu dana na području naše općine dogodilo se mnogo toga ali mislim da definitivno, kad je u pitanju infrastruktura, trebamo izdvojiti završetak radova na pročistaču otpadnih voda. Taj objekt je veoma značajan za čitavu općinu. Njegova izgradnja koštala je oko tri milijuna konvertibilnih maraka i ovom prilikom još jednom bih zahvalio veleposlanstvu Republike Češke na donaciji od približno milijun eura za njegovu izgradnju. Pored toga, ovu godinu obilježili su radovi na izgradnji središnjeg gradskog trga koji su pri kraju. Sam grad i čitava Općina Gradačac njime dobiva dodatni sadržaj po kome će biti prepoznatljivi.

Fena: Kakvo je stanje u općini kada je u pitanju gospodarstvo i zapošljavanje?

Dervišagić: Tu bih izdvojio usvajanje Prostornog plana Općine Gradačac čime je sama općina dobila znatno veće površine građevinskog zemljišta što će značajno doprinijeti proširenju industrijskih zona, kao i daljnjem razvoju općine. Ove godine dobili smo i certifikat općine s povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Europi, takozvani BFC certifikat, čime se uvrštavamo u red rijetkih općina na području Federacije i čitave Bosne i Hercegovine koji pružaju vrlo povoljan ambijent za dalji razvoj gospodarstva. Mi smo u ovoj godini, također, stavili u funkciju određeno građevinsko zemljište s kojim je raspolagala Općina Gradačac na raspolaganje zainteresiranim gospodarstvenicima. Inače, privatni kapital na području Općine je dosta razvijen, a i neka ranija poslovna iskustva naših s poduzetnicima iz zemalja Europe daju iz godine u godinu pozitivne rezultate tako da svake godine bilježimo i porast broja zaposlenih.

Fena: Sve ovo ne bi bilo moguće ostvariti bez stabilnih političkih prilika u Općini.

Dervišagić: Da, u pravu ste. Želim naglasiti da je možda i najznačajnije u čitavom proteklom periodu činjenica da se očuvala određena politička stabilnost, da je rad Općinskog vijeća kontinuiran te su svi dokumenti koji su išli od općinskih službi prema općinskom vijeću, a koji utječu na razvoj Općine, na vrijeme usvajani i to nas svakako ohrabruje. Zahvaljujući toj činjenici vjerujem da će nacrt proračuna za narednu godinu i prijedlog proračuna biti na vrijeme pripremljeni i doneseni.

Fena: Općina Gradačac dosta pažnje poklanja i socijalnim kategorijama stanovništva, posebice Romima. Što je urađeno u vezi s tim?

Dervišagić: Naša Općina, uz pomoć međunarodnih organizacija, već niz godina radi na projektu podrške socijalnog zbrinjavanja romske populacije. U tom smislu, izgrađeno je nekoliko stambenih objekta. Do kraja ove godine počet će i radovi na izgradnji novih stambenih objekata u koje će biti zbrinuti Romi. Usporedo s Ministarstvom raseljenih osoba BiH, radimo na projektu socijalnog stambenog zbrinjavanja i drugih ugroženih kategorija stanovništva, što bi u narednom periodu trebalo rezultirati s novih 86 stambenih jedinica za te kategorije.

Fena: Kako uspijevate realizirati tako velike projekte kada je godišnji proračun općine nešto viši od desetak milijuna maraka?

Dervišagić: Realizirani projekti nadmašuju naše mogućnosti. Evo, samo protekle godine oko tri milijuna konvertibilnih maraka su donirana sredstva koja se ne vide u proračunu. Govorim o sredstvima Češke razvojne agencije. Također tu su i donacije turskog grada Sivasa te donacije vlada Švicarske i Švedske. Sve to doprinosi da Gradačac, po mom skromnom mišljenju, iz godine u godinu napreduje.

Fena: Kako uspijevate privući sve te donatore?

Dervišagić: To ne bi bilo moguće ostvariti bez dobrih i stručnih općinskih djelatnika. U Općini Gradačac postoji Služba za razvoj. Zahvaljujući upravo njihovom radu mi nismo imali ni jedan slučaj da je naša aplikacija ili pokušaj da se povuku određena sredstva, iz tehničkih razloga ili nekompletne dokumentacije, odbijeni.

Fena:koji su Vaši planovi za narednu godinu?

Dervišagić: Krajem ove  godine počinje izgradnja kanalizacijske mreže na području šest  mjesnih zajednica. Sredstva za ovaj projekat u iznosu od oko milijun eura donirala je Češka razvojna agencija. Očekujemo da  iduće godine krenemo u implementaciju velikog projekta izgradnje sustava  vodoopskrbe koji obuhvata nekih stotinu osamdeset kilometara vodovodnog i kanalizacijskog cjevovoda.Ovaj zaista ogroman projekt koji uz prečistač koji već izgrađen u ukupnoj vrijednosti će iznositi gotovo 30 milijuna konvertibilnih maraka. To je jedan od najvećih projekata ne samo na području Tuzlanskog kantona nego i čitavoj Bosni i Hercegovini. Općina Gradačac će u narednu godinu dana biti jedno veliko gradilište.

(FENA)