A+ R A-

U Gradačcu otkriven spomenik Zlatnim ljiljanima i dobitnicima Zlatne policijske značke

Ratno priznanje „Zlatni ljiljan“ dodjeljuje se pripadnicima oružanih snaga koji su se naročito istakli u oružanim borbama neprijatelju ili agresoru. U povodu obilježavanja 22. oktobra, Dana općine Gradačac i Dana zlatnih ljiljana općine Gradačac danas je otkriven spomenik Zlatnim ljiljanima i dobitnicima Zlatne policijske značke.

Na ceremoniji otvaranja obratili su se predsjednik udruženja Zlatnih ljiljana Gradačac g-din. Sead Osmanović, Predsjednik Saveza dobitnika največih ratnih priznanja TK g-din Edin Hadžimuhamedović i Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić.

Spomenik Zlatnim ljiljanima i dobitnicima Zlatne policijske značke izgrađen je na prilazu gradačačkim srednjim školama i preko puta ulice Zlatnih ljiljana. Spomen obilježje simbolizuje zlatnog ljiljana koji u čeličnom znaku ima sedam elemenata, što predstavlja 107. Vitešku brigadu i njenih sedam bataljona kao i hrabre branioce Gradačca i Bosne i Hercegovine. Na tri postolja su ispisana imena dobitnika najvećih priznanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka, umrlih zlatnih ljiljana i Izvod iz prvilnika o dodjeli najvećih ratnih priznanja. Spomenik su otvorili djeca dobitnika najvećih priznanja.